Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Утре отбелязваме Световния ден на влажните зони

Утре отбелязваме Световния ден на влажните зони

Вече 42 години на втория ден от февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. Това е повод в цял свят граждани, организации и институции да обърнат внимание на значението на влажните зони за живота на населението на Земята. Тази дата не е избрана случайно.

Вече 42 години на втория ден от февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. Това е повод в цял свят граждани, организации и институции да обърнат внимание на значението на влажните зони за живота на населението на Земята. Тази дата не е избрана случайно.

На 2 февруари 1971 г. е подписана Конвенцията за влажните зони, известна повече като Рамсарска конвенция. Документът носи името на град Рамсар, Иран, където е подписан. Тази година фокусът е насочен към влажните зони и управлението на водите.  На този ден с отбелязването на много и разнообразни събития, в които се включват хора от различни страни по света, се цели насочване на вниманието ни към разбирането, че оцеляването на човечеството е в пряка зависимост от влажните зони – от наличието на чиста вода и адекватно водоснабдяване.

Добре е да запомним една проста истина – без влажни зони, не би могло да има вода – без вода, няма как да има влажни зони. Основни регулатори на водните режими днес са т.нар. Рамсарски места или влажните зони от списъка на Рамсарската конвенция. Това е така, защото тези места се опазват и управляват адекватно от съответните страни в света. Те са резервоари и източници на чиста вода. В България има 11 влажни зони от световно значение. Това са местността Пода, край Бургас, езерата Атанасовско, Бургаско (Вая), Сребърна, Дуранкулак, Шабла, Поморийското, комплекс Ропотамо, остров Ибиша, комплекс Беленски острови и карстовия комплекс Драгоманско блато.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стопанисва и управлява някои от тези места, в други осъществява редица дейности с цел тяхното запазване. БДЗП управлява защитена местност „Пода”, която е Рамсарско място. Тук, както и на още две такива места – Атанасовското езеро и Вая, се изпълняват редица дейности за опазване на влажните зони в рамките на един от най-мащабните проекти на дружеството – „Живот за Бургаските езера”. В района на езерата край Шабла и Дуранкулак, също Рамсарски места, се изпълнява проектът „Сигурно зимовище за червеногушата гъска” за опазване на световнозастрашения вид, обитаващи влажните зони.  

И двата проекта се изпълняват от БДЗП и се съфинансират по програмата LIFE+ на ЕС. Смисълът на Световния ден на влажните зони е да напомни за нуждата от грижа за водата на глобално, регионално и местно ниво. Всеки потребител на вода може да допринесе за опазването й с елементарни ежедневни стъпки, като например събира дъждовна вода, намалява потреблението на вода у дома или подкрепя опазването на влажна зона, която се намира близо до мястото, където живее.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега