Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Утре отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Утре отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Утре отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. В целия свят болестта е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света.

Утре отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. В целия свят болестта е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света.

Туберкулозата е опасно инфекциозно заболяване и ако не се лекува, може да доведе до тежка инвалидност или смърт. Особено уязвими от заразявани от туберкулоза са децата, възрастните хора и хората с намалени защитни сили на организма.  

Източници на зараза могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.    

Световният ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието върху голямото предизвикателство за борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб.

През 2012 г. РЗИ Дирекция ПБПЗ гр. Бургас ще отбележи 24 март с кампания, чиято цел е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословния начин на живот. В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни.

Днес, туберкулозата е разпространена в почти всички развити държави в света. Предполага се, че повече от 30% от населението на земята е инфектирано, а 15 млн. от него е засегнато от активна туберкулоза.

 В България от 1990 г. заболяемостта е нараснала 2 пъти. За Бургаски регион през последните 2 години се наблюдава намаляване броя на новорегистрираните от туберкулоза. По пол новооткритите случаи за 2011 г. са 81 мъже и 31 жени. Най-голям брой заболели от туберкулоза са регистрирани в община Бургас – 44 лица, следвани от община Несебър – 16 лица, община Поморие – 11 лица, община Айтос – 10 лица. За първите два месеца на 2012 г. са регистрирани 21 новооткрити случаи на туберкулоза.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега