Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Австралия създадоха неопренов костюм срещу акули

В Австралия създадоха неопренов костюм срещу акули

В Австралия изобретиха неопренов костюм, който предпазва от нападения на акули. Това, което е съществено при този вид нови водни облекла, са шарките. Те са в светли синьо-сиви и черно-бели нюанси.

В Австралия изобретиха бански костюм, който предпазва от нападения на акули.  Това, което е съществено при този вид нови водни облекла, са шарките. Те са в светли синьо-сиви и черно-бели нюанси. Причината за избора на част от цветовете е устройството на очите  на опаснитехрущялни риби.

Те са сходни с тези на почти всички гръбначни животни, но особеното е, че зрението им има възможност да преминава от моно- към стереоскопично. Това означава, че акулите могат да получат ясна представа за пространственото разположение на жертвата и дори да предвидят следващите  ходове. Моноскопичното зрение е когато виждаш двуизмерно обекта. При стереоскопичното разбираш какви са параметрите му спрямо околната среда - форма, големина и разположение в пространството.

Акулите виждат моно, докато не засекат потенциалната храна. При нужда “включват” стереоскопичното зрение и добиват съвършено ясна представа за това къде точно се намира обектът и какво представлява. Затова експертът от Центъра за намаляване на нападенията от акули Крейг Андерсън обяснява, че най-важният фактор за акулите секунди преди да атакуват е зрението им. Технологията, която неговите колеги и учени от университета на Западна Австралия създават, обърква това тяхно сетиво. Така животното не може да разбере какво точно вижда, а това е важно, защото морският хищник предпочита да избягва непознатите обекти. Освен това голям процент от видовете не различават цветовете, а останалите имат зрителна чувствителност само към нюанси на сивото и зеленото.

Това прави контраста на жертвата върху фона от съществено значение за тях. По тази причина банските срещу акули са в гама, сливаща се с естествения цвят на морето, или в шарки, които тяхната храна не би имала. Банските са минали вече редица тестове върху манекени, потопени във вода с тигрови акули. Когато опасните хрущялни риби забележат манекена, те го подминават. Възприемат го, но не като храна, което рязко понижава интереса им към него. Учените все пак уточняват, че изобретението им въздейства при светла и бистра вода.

Разбира се, технологията на тези костюми намалява въздействието си, ако водата е прекалено тъмна и мътна. Но въпреки всичко резултатите от проведените изпитания са повече от задоволителни, така че пътят към серийното производство на протекторни бански е открит, а приложението може да се обогати с всички продукти и облекла за водни спортове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега