Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В община Поморие 40 смелчаци се хвърлиха за Кръста

В община Поморие 40 смелчаци се хвърлиха за Кръста

В община Поморие по традиция денят започна с Богоявленска литургия и водосвет в местните храмове.

Днес православният свят отбелязва един от най-големите си  празници – Кръщение Господне, известен още като Йордановден. На този ден Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос, а след извършеното тайнство хората видели с очите си християнското триединство на Отец, Дух и Син, затова празникът се нарича още Богоявление.

В община Поморие по традиция денят започна с Богоявленска литургия  и водосвет в местните храмове. Стотици жители и гости отпиха за здраве от осветената вода и се включиха в последвалите литийни шествия. Шествията тръгнаха от църквите до местата, от които бе хвърлен кръстът.

Общо 40 смелчаци се бориха за светинята на три места в общината – 25 скочиха от източния плаж в центъра на Поморие, 13 – от кея в кв. „Св. Георги“ и 2 – от плажа в Ахелой. Най-възрастният участник бе Константин Арбов на 68 години, а най-младият Борис Трайков на 8. Всички мъже и момчета, имали куража да участват в ритуалното спасяване получиха парични и предметни награди от Община Поморие. Връчиха им ги лично кметът Иван Алексиев и председателят на Общински съвет Адам Адамов, поздравявайки ги за силния дух и желанието да каляват своята воля.

Първият награден смелчага бе 44-годишният волейболист Александър Борисов от София. Александър живее в Поморие, но това бе първото му хвърляне за кръста тук. В кв. „Свети Георги“ най-бърз бе 51-годишният Васил Георгияшев, който влиза в студените води на Йордановден за десета поредна година.

В Ахелой за пети път като най-добър плувец се утвърди 27-годишният Тодор Илиев. Освен от кмета на община Поморие, момчето бе поздравено и от кмета на Ахелой Иван Георгиев.

По стара традиция в Поморие, след спасяването на Богоявленския кръст смелите дружини посещават домовете на своите съграждани, за да ги поръсят със светена вода и да им пожелаят спорна година.


Снимка: Община Поморие


Снимка: Община Поморие



ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега