Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В памет на петимата "паднали" от върха "убиец"

В памет на петимата "паднали" от върха "убиец"

Оставяйки на страна възхитителното, първо, изкачване в зимни условия на К2, върхът "убиец" в планината Каракорум оправда жестоката си репутация отнемайки живота на Серхи Минготе и Атанас Скатов, и безследно изчезналите Али Садпара, Джон Снори и Хуан Пабло Мор тази година.

Оставяйки на страна възхитителното, първо, изкачване в зимни условия на К2, върхът "убиец" в планината Каракорумоправда жестоката си репутация отнемайки живота на Серхи Минготе и Атанас Скатов, и безследно изчезналите Али Садпара, Джон Снори и Хуан Пабло Мор тази година. Заради шанса за няколко кратки мига на втория по височина връх в света, и петимата може би са платили най-високата цена. Защо и как ще разберем през следващите седмици, но засега ви предлагаме да научим малко повече за тези петима алпинисти.    

Серхи Минготе 

Снимка: instagram.com/sergimingote

Испанецът (49 г.) бе първата жертва този сезон, след падане от ледена рампа на слизане от лагер 1 на 16 януари. Минготе бе много опитен катерач изкачил седем осемхилядмика без кислород между 2018-2019: Манаслу, К2, Броад Пик, Нанга Парбат, Лхотце, Гашербрум 2 и Даулагири. Също така качва Еверест през 2001 и 2003. K2 беше част от проекта за най-бързо, безкислородно, изкачване на всичките 14 осехилядника, "14X1000 Catalonia Project".

Защо 14х1000? Минготе смяташе да изкачи останалите седем върха в рамките на 1000 дни, но пандемията провали плановете му. Извън планините, Мигноте бе приключенец. Човек, който също така беше завършил състезанията по триатлон Ironman и Ultraman, преплувал Гибралтарския проток, прекосил пустините Сахара и Гоби и т.н.  

Атанас Скатов  

Снимка: instagram.com/atanasskatovathlete

Вечно усмихнатият и лъчезарен българин, падна фатално близо до Лагер 3 на 5 февруари. Скатов (42 г.) беше баща на едно дете. Също като Серхи Минготе, Скатов бе човек с много таланти. Магистър по растителна защита от Аграрния университет в Пловдив. От 2001 до 2004 г. е докторант в две катедри – градинарство и фитомедицина. Защитава докторската си степен през 2005 г. 

До 2010 г., Скатов никога не се е занимавал с алпинизъм и не е спортувал. След като преминава маршрута Ком – Емине в три поредни години, той решава да се насочи към високите планини без реално никакъв опит. Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове на света за тестване на физическите и психическите показатели, защото височинният туризъм е занимание, което в много висока степен натоварва тялото и психиката.

Внушителен е фактът, че успява да изкачи 11 осемхилядника: Манаслу, Анапурна 1, Даулагири, Макалу, Гашербрум 1 и 2, Лхотце, Еверест(два пъти), Чо Ою и Кангчендзьонга. Несъмнено силно мотивиран и талантлив завършва три от осемхилядниците си без помощта на шерпи (Чо Ою, Гашербрум 1 и 2). През 2019 г. изкачва 4 осемхилядника: на 15 май – Кангчендзьонга, през юли последователно Гашербрум 1 и 2 (в рамките ма 6 дни), а през октомври Даулагири. Значителни постижения в кариерата му са също така изкачването на седемте континентални първенци (Седем върха) между 2013 и 2017 г., както и изкачването на Денали самостоятелно в алпийски стил.    

Али Садпара  

Снимка: instagram.com/ali_sadpara

Може би най-почитаният и титулуван в средите, от петимата. Към момента неговият статут и този на двамата му спътници все още е "просто липсват". Седмица преди изчезването той отпразнува своя рожден ден в базовия лагер на К2. 22-годишният Саджид, който също качваше върха, но се върна заради повреда в регулатора на кислорода,  е единственият му син. Въпреки че е бил официално назначен от Джон Снорикато „височинен носач“, Али Садпара всъщност е един от най-силните алпинисти в света. 

След детството си, прекарано по местните алпийски пасища, Садпара започва работа като носач, пренасяйки товари, екипировка и помагайки на клиентите си към базовите лагери в К2, Броуд Пик и Гашербрумите, както и да изкачват високите върхове. Между 2006 и 2015 г. Садпара изкачва ГашербурмII, Спантик, Нанга Парбат (два пъти) и Гашербрум I. През 2015 г. прави неуспешен опит в Нанга Парбат през зимата с Алекс Чикон и Даниеле Нарди. Но една година по-късно е част от историческото първо зимно изкачване на тази планина с Чикон и Симоне Моро.  Като цяло Садпара изкачва Нанга Парбат четири пъти.Други забележителни изкачвания между 2016-2021 г.включват Броуд Пик, Пумори (първо зимно изкачване), К2, Лхотце, Макалу и Манаслу.    

Хуан Пабло Мор  

Снимка: instagram.com/jp.mohr

Скромният чилийски алпинист,  изчезнал заедно с Али Садпара и Джон Снори, е на 33 г. и баща на три деца. Мор започва да катери на 17-годишна възраст, преди да започне кариера в архитектурата. Първата му експедиция до високите планини е Анапурна през 2017 г., заедно със Себастиан Рохас, Алберто Зерейн и Джонатан Гарсия. Следва Манаслу през 2018 г. а през 2019 г. изкачва Лхотце и Еверест без кислород само за шест дни (рекорд). През есента на същата година става първият чилиец, покорил връх Даулагири без кислород или подкрепана шерпи.   

Джон Снори  

Снимки: instagram.com/john.snorri

Изчезналият исландски алпинист е на 47 години и баща на шест деца. Израснал в провинция в югозападна Исландия, Снори винаги е бил деен и активен в дейностите си на открито. По-късно той се захваща с алпинизмът като начин да изпробва физическите си възможности и да се отдаде на любовта си към природата.  

Снори започна с Мон Блан през 2011 г., преди да се изкачи на Ама Даблам през 2015 г., Елбрус през 2016 г. и Лхотце, К2 и Броуд Пик през 2017 г. Следват Матерхорн и други върхове в европейските Алпи, преди да се върне във високите планини на връх Манаслу през 2019 г. Миналата зима Снори беше част от прекъснатата зимна експедиция на Мингма Г Шерпа на К2. Снори започва професионално да се занимава с алпинизъм на Мон Блан едва преди десетилетие. Оттогава той постига много, кулминацията е този опит за зимно изкачване на K2, съобщава Explorers.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега