Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В послената седмица от 2010-а цените тръгват стремглаво нагоре

Най-скъпи олиото и чесънът
В послената седмица от 2010-а цените тръгват стремглаво нагоре

По стара българска традиция в последния месец на годината се запазва тенденцията за покачване на цените на част от основните хранителни стоки. Това съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По стара българска традиция в последния месец на годината се запазва тенденцията за покачване на цените на част от основните хранителни стоки. Това съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Движението на цените в края на декември следват тенденциите от предходните години. През този месец са се покачили  цените на голяма част от основните хранителни стоки, както и на българските плодове и зеленчуци. Спад на цените спрямо ноември е регистриран при месните произведения и цитрусовите плодове.

В сравнение със същия месец на миналата година е отчетен ръст на цените на олиото, брашното, рибата и пилешкото месо. По-ниски през тази зима са цените на месните произведения, яйцата, захарта, фасула и ориза.   Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на едро на брашното и слънчогледовото олио, като спрямо ноември поскъпването на брашното е с 1,2%, а на олиото с 3.6%. Средномесечно покачване на цените се наблюдава при варивата и ориза в диапазона 1 – 4% и на захарта с 2,2%.

Поскъпване през декември, спрямо ноември е отчетено при млечните произведения, като при кашкавал”Витоша” то е по-силно изразено в края на месеца.  Най-голямо покачване на цените в сравнение с предходния месец е регистрирано при слънчогледовото олио – 43% и брашното – 28%.

През декември 2010г. в сравнение с декември 2009г. е регистриран спад на цените на ориза и яйцата – 25%, захарта, ориза и фасула 2 - 4%. Наблюдава се поевтиняване на годишна база на повечето месни произведения и свинското месо, като най-силно то е изразено при кренвиршите (10,3%). Цените на малотрайните колбаси  и шпековия салам са с около 3 - 4% по-ниски в сравнение с миналата година.  

През този месец, спрямо предходния се наблюдава покачване на цените на картофите и чесъна с около 9 – 10%. Поскъпването на оранжерийните домати и краставици е 5 – 6%% и на зелето (5%).   Средномесечната цена на ябълките е с 6.7% по-висока спрямо ноември. Поскъпване през месеца е регистрирано при бананите (13%).  

Най-голямо поскъпване през декември 2010г., спрямо  декември 2009г. е регистриран при цената на чесъна 107%. Цената на оранжерийните домати през тази зима е с 20% по-висока спрямо зимата на миналата година, а на оранжерийните краставици съответно с 4%. Поскъпване на годишна база с около32% се наблюдава при картофите. По-високи са цените през този декември на ябълките с 8% и бананите  - 17%.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега