Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Созопол "затварят" детските градини за икономия на средства?

В Созопол "затварят" детските градини за икономия на средства?

Близо 200 деца на възраст от 1 до 6 години излизат в принудителна „Пролетна ваканция” по решение на кмета на Община Созопол, информират от ГЕРБ в града.

Близо 200 деца на възраст от 1 до 6 години излизат в принудителна „Пролетна ваканция” по решение на  кмета на Община Созопол, информират от ГЕРБ в града.  ОДЗ „Здравец” /80 деца и детска ясла – 25 деца/, ЦДГ „Снежанка” /50деца/ в гр. Созопол и ЦДГ „Делфинче” /60 деца/ в гр. Черноморец, Община Созопол няма да посрещат деца в периода от 30.03.2011г. до 08.04.2011г.,  с мотива да се спестят средства от общинския бюджет.

За успокоение на близо 200 семейства остават да работят две „дежурни” групи с по един възпитател. По Закона за народната просвета, обаче, „дежурните” групи не могат да поемат повече от 26 деца и е задължително да бъдат обслужвани от двама възпитатели. В тази връзка от ГЕРБ се питат на какъв принцип ще бъдат избирани децата, които да посещават „дежурните групи” и какво ще правят останалите родители, чиито деца няма да попаднат в тях?

 В писмо до медиите от партията изразяват категорично позицията си, че са  против да бъдат затваряни детските градини и считат за абсурден мотива на кмета на Община Созопол, че по този начин ще се икономисат средства.

Фактите, които излагат на вниманието на кмета на Община Созопол  - Панайот Рейзи са следните:

1.     Графикът на учебното време и ваканциите, одобрен от Министъра на образованието, младежта и науката се отнася само за училищата, като детските градини и ясли не са предмет  на този график. В тази връзка считаме, че е недопустимо, който и да е финансов орган, било то и община, да използва наличието на ваканция при учениците  като повод в „Пролетна ваканция” да излязат и децата от детските градини.

2.     Детските градини и яслите са отворени всеки работен ден, за да могат родителите да ходят на работа. В тази връзка се питаме, дали и работодателите ще пуснат в „Пролетна ваканция” родителите, за да гледат оставените вкъщи деца, имайки в предвид, че по закон, план- графиците за отпуски на работещите са отдавна изготвени?

3.     Редно е от община Созопол да знаят, че РИО Бургас - институция отговорна за провеждането на обучение и възпитание в детските градини е необходимо да бъде уведомена, когато някой неоправдано  реши да преструктурира програмата и начина за обучение на децата.

Герберите припомнят на ръководството на Община Созопол, че дори в условия на грипна епидемия детските градини и яслите продължаваха да работят със „засилен филтър” на посещение, средства за провеждането на който бяха осигурени от държавата, точно за да не се стигне до ситуации, в които на родителите да се налага да търсят странична помощ за отглеждането на децата си.

От партията са на мнение, че е недопустимо когато няма инциденти и обстоятелства, които да нарушават стабилитета на възпитателния процес в детските градини, някой еднолично да взима решение за затварянето им, пък било то и кмет на община. "Ние от ПП ГЕРБ Созопол също живеем в Община Созопол и виждаме пищните тържества по повод „Първа пролет”, поляти с традиционните марково вино и кебапчета, осигурени от „недостатъчния бюджет” на „бедната ни” община. Остава въпросът обаче, кой ще се грижи за децата ни, докато Общината икономисва пари от социална политика и образователна инфраструктура?", се казва още в писмото от партията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега