Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Василев към ГЕРБ: Продъжавате да предлагате на българския народ философията "постна пица"

Василев към ГЕРБ: Продъжавате да предлагате на българския народ философията "постна пица"

"Инфлацията е общоевропейски и световен проблем", обобщи Асен Василев.

Трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Така се обърна вицепремиерът Асен Василев към депутатите на ГЕРБ по време на дебатите по вота на недоверие. Нарече мотивите нескопосани.

"Това, което чувам са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е: "Да го д*х@т бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията", каза Василев.

Продъжавате да предлагате на българсикя народ философията "постна пица", ние предлагаме по-балансирана. "Дефицитът е 4,1 процента с COVID мерките и 2,5 процента без тях, точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година", заяви още Василев.

Той добави, че има растеж на вноса: "При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарастне вноса. Износът расте доста, дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи", категоричен е Василев."Износът расте и той не расте заради вашата опорка, която казвате, че расте заради износа на оръжие, а расте във всички сфери на икономиката", добави финансовият министър, обръщайки се към своите колеги.

"Ако дългът към момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата", обърна се той към ГЕРБ-СДС. Но той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг в ЕС."Ние заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален", заяви министърът на финансите. 

Той прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция "Fitch Ratings" от 18 юни тази година: "Икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Fitch Ratings продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 година".

"Успяхме да се справим със спирането на газа", заключи Василев, като добави, че кабинетът е успял да се справи със заплахата от зърнена криза и с инфлацията, като не сме доближили дори инфлацията на много други европейски държави."Въпреки че сме най-бедната страна в Европа и частта в кошницата, свързана с храни и енергия, е най-голяма, ние сме с инфлация, която е 3,5 пъти над средноевропейската", изтъкна Василев. "Инфлацията е общоевропейски и световен проблем", обобщи Асен Василев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега