Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кирил Петков: България е с по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца

Кирил Петков: България е с по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца

"Дългът намалява до 30,5 млрд. лева. България е трета в ЕС по данни на Евростат с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Не е вярно, че хазната е без пари. Фискалният резерв е 9,3 млрд. лева при изискване от 4 млрд. лева", подчерта Петков.

"Това, което чухме ни озадачи. Аз внимателно прочетох и вашите мотиви. Тезите наистина са чудновати. Пример, цитирам: "Има рекорден износ, но в номинално изражение, което е в резултат от пропуснатата неконтролируема инфлация". Имате икономисти при вас. Какво означава това? Означава, че едни фирми, български, са успели да изнесат своите стоки и услуги на високи цени на външните пазари. Това може да се случи по две причини - едната е по-висока добавена стойност, втората е инфлация на външните пазари. Но не може да бъде на базата на инфлация в България. Това не може да бъде икономически аргумент". Това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната на Народното събрание. Припомняме, че днес депутатите обсъждат вота на недоверие. 

"За растежа през първите три месеца, какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж. България имаше по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца, която растеше с 3,7%, а ние с 4%, но това няма да го чуем от вас никога", заяви премиерът Кирил Петков. Той беше категоричен, че подобен тип "грешни внушения" са правени непрекъснато през последните шест месеца.

Петков изброи и някои постижения на правителството: Увеличението на минималната работна заплата от 670 лв. на 710 лв. и на минималната пенсия от 300 лв. на 370 лв., а от 1 юли - до 467 лв.;  подкрепа за младите семейства с данъчни облекчения; безплатни ясли и детски градини; увеличение на бюджета с 315 млн.лв. за образователната система; достойно възнаграждение за медиците; подкрепа за хората с увреждания. Петков напомни и част от заложените социални мерки в актуализацията на бюджета: 0% ДДС за хляба, 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното, програми за подкрепа на бизнеса за 3,5 млрд.лв. "Всичко това докато петролът на международните пазари се качи с 54%, а цената на газа се увеличи три пъти", каза още премиерът. 

"Дългът намалява до 30,5 млрд. лева. България е трета в ЕС по данни на Евростат с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Не е вярно, че хазната е без пари. Фискалният резерв е 9,3 млрд. лева при изискване от 4 млрд. лева", подчерта Петков."Днешният вот на недоверие не е реално функция на постигнатите резултати в сферата на икономиката, а е реално базиран на други наши резултати. А именно - отвоюването на границата на Капитан Андреево от хора, "приватизирали" входната точка от Азия към Европа", каза още Петков.

Според него може би пък вотът е заради действията на правителство в сферата на съдебната реформа или заради реалната диверсификация от руски газ. "Гръцката връзка, която вие не можахте да построите толкова години, сега ще бъде готова в началото на юли", обърна се към ГЕРБ министър-председателят.

Премиерът се обърна към всички депутати и особено към тези от "Има такъв народ". "Знаем, че много от вас са влезли с чисти мисли и помисли и не сте предполагали, че вашите лидери ще хвърлят България на произвола в този критичен момент. Вие сте тези, от които зависят 7 млн. българи в момента. Призовавам ви да се сетите отново за вашата клетва, която сте положили в парламента. В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито Ахмед Доган, нито г-жа Митрофанова". Петков призова именно клетвата да ги води в решението им в деня на гласуването на вота на недоверие.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега