Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Василев: По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени след наводненията

Василев: По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени след наводненията

Асен Василев припомни, че в бюджета, приет в края на юли, са увеличени средствата за фонда за бедствия и аварии, така че пари в него има.

По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, след бедствието по Южното Черноморие, за около 20 до 30 милиона лева. Към момента във фонда за бедствия и аварии свободният ресурс е над 60 млн. лв., заяви пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Асен Василев след среща с председателите на бюджетната комисия и комисията по сигурност и обществен ред – Йордан Цонев и Десислава Атанасова. На нея присъства и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Изслушан е бил и доклад на кмета на Царево – една от най-тежко засегнатите общини.

Василев припомни, че в бюджета, приет в края на юли, са увеличени средствата за  фонда за бедствия и аварии, така че пари в него има. 

"Когато са ясни щетите, комисията по бедствия и аварии се събира в МВР, приема оценките и средствата се отпускат в авариен режим на момента", обясни процедурата финансовият министър. Също така, добави той, има оценки, които комисията в момента разглежда, свързани с наводненията в Северна България, те също могат да бъдат придвижени, средства има.

Василев отбеляза, че още миналата година на областните управители е било възложено да направят оценка къде има непочистени речни корита, проблемни участъци, така че да не се стига до такива бедствия, когато е възможно. По думите му предварителната информация, която те са подали, е за над 250 участъка в лошо състояние и имат нужда от допълнително почистване. В момента в Министерския съвет протича организация всичко това да мине съответно през заснемане, проектиране, а след това и почистване на самите корита. За тази цел в следващия бюджет ще бъде предвиден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично, за да има превенция на бедствията, обясни министърът на финансите.

Заместник вътрешният министър Темелакиев увери, че в момента тече много добре организиран процес по установяване на точните размери на щетите, причинени от природното бедствие. Комисията, ръководена от министъра на вътрешните работи, работи вече, така че да разгледа всички постъпващи данни с конкретни размери на щетите и, когато е налице някаква конкретика – това означава не повече от 10 дни, комисията да се събере, да разгледа всички постъпили предложения, да вземе съответните решения и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо, добави зам.-министърът.  Той подчерта, че държавата е направила необходимото, за да осигури този ресурс, и организирано, методично да подпомогне процеса.

"Използвам повода от името на всички парламентарни групи да изкажем съболезнования на близките на загиналите", заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. "Държавата ще възстанови всички щети, но няма как да върнем хората", каза той. По време на срещата са били набелязани достатъчно мерки, както по линия на законодателната власт в следващия бюджет, така и сега, стана известно  още от думите на председателя на бюджетната комисия.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега