Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Великденската трапеза и децата - какво да сервираме и какво могат да опитат

Великденската трапеза и децата - какво да сервираме и какво могат да опитат

Как се отразяват безбройните празнични обеди и вечери на детето, какво може и какво не бива да опитва то, как да ограничим вредните храни и с какво да внимаваме?

По традиция на Великден у нас слагаме на трапезата варени писани яйца, козунак, агнешко, дроб сърма, пъстра салата. Неизбежно родителите поднасят и шоколадови лакомства като яйца, зайчета, пиленца и други. Макар тази година Великден да е по-различен, трапезата у дома едва ли ще се различава особено. Как се отразяват безбройните празнични обеди и вечери на детето, какво може и какво не бива да опитва то, как да ограничим вредните храни и с какво да внимаваме? Тези въпроси изникват във всеки дом, където има и деца. Отговори потърсихме от Кристина Коларова и специалистите от първата частна детска кухня в Бургас - „Ам-Ам“.

"В препоръките на Министерството на здравеопазването за правилно и пълноценно хранене на децата между 3 и 7 години е отбелязано, че в менюто на най-малките е добре да присъстват поне 3-4 яйца седмично. Яйцата са ценна и препоръчителна храна за децата, източник на висококачествен и лесно усвоим белтък. Жълтъкът е богат на голям брой минерали и витамини от група В. В този ред на мисли, великденските яйца не са забранени, дори за по-малките малчугани. Трябва, разбира се, те да се дават с мярка, както и винаги да се следи те да са пресни", изтъква Коларова.

Децата до 3-годишна възраст също могат и дори е препоръчително да консумират яйца. Повечето експерти се обединяват около препоръката жълтъкът да се включи в менюто на бебето след 9-ия месец, а белтъкът - след 12-ия. Необходимо е детето да бъде захранено и да се следи за алергични реакции. Една от най-важните препоръки е на най-малките да не се дават в един и същи ден яйце и месо.Това ни води и до следващия голям въпрос - агнешкото. То е малко по-мазно от телешкото, но е по-сухо от свинското. Агнешкото месо е добър източник на протеини, витамини от групата В, желязо, цинк, магнезий и др. Повечето специалисти препоръчват то да е сред последните меса, които да включите в здравословния режим на детето си, едва след навършване на 1 година, заради риска от алергии.

"Важно е обаче месото да е сухо - без видими мазнини по него, както и да не е пикантно - подправено със силни и интензивни подправки и сол, тъй като бебетата около 12 месеца не бива да приемат повече от 1 грам сол на ден", уточняват специалистите от Детска кухня "Ам-Ам". 

Предвид специфичния аромат на агнешкото, е възможно малчуганът да не го хареса. В такъв случай важи правилото да не насилваме детето да яде нещо, което не му допада.Не само солта, но и захарта не са препоръчителни за децата. Добрата новина е, че тази година ще бъдем предпазени от голямата върволица от гости и събирането с големи компании от роднини и приятели. В този ред на мисли, шоколадовите подаръци могат по-лесно да бъдат избегнати. 

Ако не възнамерявате да месите готов козунак, а сте решили да поднесете готов такъв, следете съдържанието и изберете марка с възможно най-малко изкуствени съставки.Един от най-безопасните елементи от великденската трапеза е салатата. Когато избирате зеленчуци, важно е да подберете пресни такива, а ако имате възможността - нека са от местни производители и дори биологично чисти. От "Ам-Ам" напомнят на своите клиенти, че кухнята ще почива в понеделник (3 май), но още на следващия ден отново ще бъде на линия.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега