Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вицепрезидентът дава рамо за конгресен туризъм в Созопол

Вицепрезидентът дава рамо за конгресен туризъм в Созопол

„В Созопол нещата се случват, защото общинската и държавната власт работят в една посока, има диалог и обща визия за развитието на града”- заяви по време на пресконференция вицепрезидентът Маргарита Попова и подчерта ,че община Созопол е пример за много други общини в региона.

„В Созопол нещата се случват, защото общинската и държавната власт работят в една посока, има диалог и обща визия за развитието на града”- заяви по време на  пресконференция вицепрезидентът Маргарита Попова и подчерта ,че община Созопол е пример за много други общини в региона.

По време на срещата са обсъждани две теми, които са част от визията  на общинското ръководство за развитието на Созопол в сферата на туризма. Вицепрезидентът заяви, че ще подкрепи амбицията на Созопол да развива конгресен и спортен туризъм. Община Созопол стартира проект за развитие на конгресен туризъм, като започна подготовката на 15 юбилеен Балкански конгрес по преработка на минерални суровини съвместно с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, който ще се проведе юни 2013 година.

Поставени са и основите на спортния туризъм, като в момента се доизгражда футболният стадион на града, който ще посрещне участниците в Европейското първенство през 2015 година. Дотогава ще бъдат изградени още две игрища и няколко тенис корта, като освен спортната база, която ще изгради общината със собствени средства, се очаква и държавата да  обнови олимпийската база, която се намира в близост до стадиона.

Областният управител Константин Гребенаров заяви подкрепата си за развитието на Созопол по отношение на конгресния и спортния туризъм и подчерта, че в Созопол и досега са се случвали много добри неща, но сега ситуацията за града е много благоприятна. Вицепрезидентът Маргарита Попова, придружена от кмета Панайот Рейзи и областния управител Константин Гребенаров разгледаха аламаната - новия символ на Созопол, разкопките  до църквата „Св. Кирил и Методий” и посетиха църквата „Св. Георги Победоносец”, където бяха посрещнати от отец Иван.

Маргарита Попова запали свещ и се помоли пред иконата на Света Богородица, после се поклони пред мошехранителницата, където се съхраняват мощите на Св. Андрей Първозвани, парченце от Светия кръст и миро от мощите на Св. Николай Чуодотворец. Визитата й продължи с посещение на Етнографския музей, където бе посрещната с китка здравец.  Тя разгледа музейната сбирка и остана очарована от експонатите й. Подробно разгледа старинните бижута и остана възхитена от малка дървена дарителница, която е  на повече от 200 години.

Вицепрезидентът пусна паричка в нея и пожела на жителите на града да запазят възрожденския си дух и да съхранят богатата история и култура на Созопол. Гостите опитаха и от характерните за Созопол сладко от зелени смокини и сладкиша „дамги”, с които ги нагостиха домакините.

Другата църква, която впечатли Маргарита Попова бе „Света Богородица”, която е под егидата на ЮНЕСКО. Красивият иконостас привлече вниманието на гостите, които дълго разглеждаха храма, който е построен  по време на турското робство така, че височината му да не надхвърля височината на  конник.

Разходката из Стария Созопол завърши с посещение на Художествената галерия. Вицепрезидентът разгледа новите изложби и поздрави уредникът на галерията художникът Иван Бахчеванов за изключителните му картини и дървени скулптори, които пресъздават атмосферата на остров Св. Иван.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега