Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вирусолог: COVID-19 има стабилна генетична структура, което е добре за намирането на ваксина

Вирусолог: COVID-19 има стабилна генетична структура, което е добре за намирането на ваксина

Към днешна дата от изследвани 36 души, от които осем са с двойна инфекция – грип А и COVID-19.

"COVID-19  подлежи на много изменения и на множество мутации. По последни данни около 12 хиляди мутации. Това обаче не бива да Ви притеснява. Тези мутации не изменят особено вирулентността с изключение на една, при която имаме малко по-висока инфекциозност. И точно този вирус в момента „се разхожда” из Европа”. Това заяви в ефира на NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова.

"Този вирус, въпреки изменчивостта си, има стабилна генетична структура. Това е особено важно за нас, защото ако разчитаме на ваксина, вирусът трябва да има именно стабилна структура", допълни проф. Аргирова. По думите й, към днешна дата от изследвани 36 души, от които осем са с двойна инфекция – грип А и COVID-19.

"Организмът образува антитела и срещу двата вируса”, посочи експертът.

Някъде към средата и края на декември ще започне спад на заразените с COVID-19, прогнозира вирусологът. Тя бе категорична, че коронавирусът не е станал по-смъртоносен, а това, че българите сме на 3-то място по смъртност, се дължи на ненавременната медицинска помощ.

„Всички специалисти предупреждават, че дори ваксината срещу COVID-19 да стане налична, няма да можем автоматично да превключим към нормалния си живот. Въпросите са дали тези ваксини ще помагат да се прекара по-леко вируса или ще пречат въобще да се заразим. Ако се възпрепятства само клиниката, тогава хората могат да разпространяват безсимптомно вируса“. Това обяви в интервю за bTV епидемиологът проф. Радостина Александрова.

Тя напомни, че ще е нужно и време, за да се произведат ваксини за всички държави. Все още не може да се каже и колко дълго време ще ни защитава ваксината.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега