Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вълчев: При 20% ученици със симптоми ще се затваря цялото училище

Вълчев: При 20% ученици със симптоми ще се затваря цялото училище

Той уточни, че маските ще са задължителни не по време на заниманията на открито, а по-скоро докато учениците чакат родителите си след часовете, например.

"При 20% ученици със симптоми, сходни на Covid-19 или грип, ще се затваря цялото училище. Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило. Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът. Засега маски в час не се предвиждат, а в двора на училището при смесване на паралелките". Това коментира образователният министър Красимир Вълчев в ефира на bTV. Той уточни, че маските ще са задължителни не по време на заниманията на открито, а по-скоро докато учениците чакат родителите си след часовете, например.

"300 са положителните проби на ученици, а 293 на учители. Учениците и децата в детските градини са 10 пъти повече от педагозите. Това означава, че учениците по-рядко се заразяват или боледуват безсимптомно", обясни още образователният министър. 

Вълчев анонсира, че ще бъдат осигурени 16 хиляди устройства, които да послужат при евентуално дистанционно обучение. Ще се ползват за ученици и учители в класните стаи в електронна среда, ще се раздават и на ученици, които нямат. "Отделно ще се закупят още 80 хиляди, като над 90 хиляди лаптопа се очаква да имаме до пролетта", обясни Вълчев.

"40 хиляди деца не са имали достъп до онлайн обучение за миналата учебна година, бройката може и да е същата, ако вземем всички училища", коментира още министърът. Той поясни, че това е свързано с нежеланието на самите деца да посещават учебното заведение, както и на родителите им. Вълчев добави, че помощите остават обвързани с присъствието, но и че семействата работят.

Образователният министър призна, че са закъснели мерките към тези семейства, но и че се работи за връщане на децата в клас. Вълчев обясни, че и през лятото голяма част от тези ученици не са идвали за обучението навън в дворовете на училищата. Министър Вълчев увери, че към днешна дата има топла вода и сапун във всички училища у нас.

"300 от 2400 учебни заведения нямаха топла вода, към днес всички имат", каза той и обясни, че се обмисля и вариант как да се съкрати ходенето на дете със симптоми до личния лекар, а това да се случва само с обаждане по телефона.

"Областите в червено ще трябва да ограничат някои от незадължителните дейности в училищата", добави образователният министър. Той засегна и темата с ниските основни заплати във висшите учебни заведения у нас.

Има споразумение да се увеличи възнаграждението, но условието е да има оптимизация. Университетите имат пари да подпомогнат увеличение на основните заплати, важни са младите преподаватели, затова трябва да се увеличи стартовата заплата, каза Вълчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега