Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вълков: С промени в Закона ще повишим безопасността по пътищата

Вълков: С промени в Закона ще повишим безопасността по пътищата

Промени в Закона за движение по пътищата ще синхронизират сегашното законодателство с директивата на ЕС за безопосността на движението по отношение на обмяната на информация на извършените нарушения. Това е една от причините за изготвяне на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Негов вносител е народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков и народни представители от други политически сили. Предстои измененията да бъдат разгледани в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, чийто зам.председател е Иван Вълков.

Промени вЗакона за движение по пътищата ще синхронизират сегашното законодателство сдирективата на ЕС за безопосността на движението по отношение на обмяната наинформация на извършените нарушения. Това е една от причините за изготвяне на Законопроектза изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Негов вносител енародният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков и народни представители отдруги политически сили. Предстои измененията да бъдат разгледани в Комисията потранспорт, информационни технологии и съобщения, чийто зам.председател е ИванВълков.

„Внасямеспешно Законопроекта поради няколко причини. На първо място с него се предлагат промени, свързани с изпълнението наангажиментите на страната ни за въвеждане изискванията на Директива 2011/82/ЕСна ЕП и на Съвета от 25 октомври 2011 г. Така ще се постигне синхронизиране набезопосността на движението по отношение на обмяната на информация наизвършените нарушения. В това отношение сме закъснели с година и е необходимо вкратки срокове да бъдат приети предложените промени. При определените категориипътни нарушения като превишена скорост, неизползване на предпазен колан,шофиране след употреба на алкохол, говорене по телефона по време на шофиране,ще се улесни реалното прилагане на наложените санкции. Законопроектът предвиждаосъществяването на информационния обмен за извършилите нарушения на правилатаза движение по пътищата, посочва видовете нарушения и предвижда реда напредоставяне на предвиденото в директивата информационно писмо. Регламентираниса сроковете за отговор и последващите действия от страна на контролнитеоргани, както и националното звено за контакт“, коментира Вълков.

Изготвениятзаконопроект засяга и още един важен акцент – въвеждане на експлотационен режимна мобилните средства за контрол на пътя. „Другосъществено изменение е свързано с Тълкувателно решение № 1 от 2014 г. наВърховния административен съд, с което реализирането на административнонаказателната отговорност за нарушения на Закона задвижението по пътищата чрез електронен фиш при осъществяване на контрол смобилни системи беше преустановено. Това рефлектира директно върху дисциплинатана водачите – още в първите месеци след приемането му бяха отчетени 43 загиналиповече, а средната скорост в страната се вдигна с 10-15 км/ч. В моментаразполагаме с над  140 камери, които саплатени, но не функционират, Занижи се безопасността на движение и се стигна доповече катастрофи и жертви по пътищата,  създадохасе предпоставки и за корупционна среда. Използването на мобилни техническисредства е автоматизиран процес, при който единствената намеса на контроленорган се свежда до позиционирането и настройката на автоматизираното техническосредство. В това отношение предвиждаме създаването на изрично правно основаниеза издаване на акт на министъра на вътрешните работи, в който да серегламентират подробно условията и реда за използване на автоматизиранитехнически средства и системи за контрол.  Ще се изработи и разпоредбата относно реда заобозначаване на местата за контрол - чрез поставяне на пътни знаци илиоповестяване в средствата за масово осведомяване, или на електронна страница наМинистерството на вътрешните работи“, поясни народният представител. По думитему промените, заложени в Законопроекта, сасрещнали разбиране и подкрепа от други политически сили.

„Предлаганиятзаконопроект не изисква финансови средства, тъй като техниката за контрол еналична, но се използва неефективно при осъществяването на контрол побезопасността на движението по пътищата. Не на последно място измененията ще сеотразят и благоприятно на отношението към контролните органи, които често саобвинявани в субективизъм по отношение на нарушенията. С истински работещисредства ще можем безпристрастно да следим нарушенията и да пазим човешкия живот,който в случая е най-важен”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега