Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ВМА увеличава капацитета си за обработка на пробите за наркотици на шофьорите

ВМА увеличава капацитета си за обработка на пробите за наркотици на шофьорите

Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория във Военномедицинска академия (ВМА), което значително ще ускори проверката на кръвните проби за наркотици и за алкохол на шофьорите.

Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория във Военномедицинска академия (ВМА), което значително ще ускори проверката на кръвните проби за наркотици и за алкохол на шофьорите. Със средства от бюджета, в рамките на два месеца лабораторията ще бъде дооборудвана с необходимата апаратура, ще бъдат обучени и допълнителни шестима специалисти. С увеличения капацитет тя ще работи денонощно, на трисменен режим, като по този начин максимално бързо ще се обработват както новопристигналите проби, така и забавените близо 900 проби, натрупани от края на месец април досега. 

„Работим много сериозно по проблема с войната по пътищата и по-специално за борбата с дрогираните и пияните шофьори“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който днес се срещна с началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на ВМА проф. д-р Васил Атанасов. В разговора участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

След като се запозна на място с възможностите на лабораторията, премиерът посочи, че именно ВМА е едно от местата, където е възможно в кратки срокове да бъде ускорен процесът по обработка на пробите. Лечебното заведение има добре работеща лаборатория, която бързо може да се реорганизира и в нея работят едни от най-добрите специалисти в България. 

„Фокусът трябва да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния анализ, защото това е бавният етап – затова е важно да се осигури и необходимият брой подготвени висококвалифицирани специалисти“, изтъкна акад. Денков. 

Министър-председателят беше категоричен, че решението на проблема с бавната обработка на пробите не е толкова в разкриването на нови лаборатории, а в обезпечаването на вече съществуващите с оборудване и добре подготвени кадри. Министър-председателят благодари на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски за усилията и ангажираността по тази важна за обществото тема.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега