Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ВМРО: България трябва да запази позицията си на енергиен лидер на Балканите

ВМРО: България трябва да запази позицията си на енергиен лидер на Балканите

„В момента се опитваме да се самоубием геройски затваряйки последните две мощности на АЕЦ „Козлодуй” и давайки възможност на Република Турция да ги развива. Националният интерес изисква да си запазим и развиваме енергетиката”, това заяви по време на пресконференция в Бургас заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, който е и председател на Инициативния комитет за независима българска енергетика срещу опитите България да попадне под чужда енергийна зависимост.

„В момента се опитваме да се самоубием геройски затваряйки последните две мощности на АЕЦ „Козлодуй” и давайки възможност на Република Турция да ги развива. Националният интерес изисква да си запазим и развиваме енергетиката”, това заяви по време на пресконференция в Бургас заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, който е и председател на Инициативния комитет за независима българска енергетика срещу опитите България да попадне под чужда енергийна зависимост.  

Според оценките на експерти, близки до ВМРО, цената за строеж на АЕЦ „Белене”  няма да надхвърли 10 милиарда лева, а първоначалната инвестиция би се върнала още в първите 15 години от живота на централата. Ако АЕЦ "Белене" работи 60 години, това гарантира 45 години страната да реализира печалба.

От ВМРО обявиха позицията си, че ще призоват гражданите да гласуват с "ДА" на референдума, тъй като нови ядрени мощности са жизнено нужни на страната след изтичане на сроковете за използване на реакторите на АЕЦ "Козлодуй".

„Искаме страната да запази своята позиция на енергиен лидер на Балканите, защото пред нас в момента се очертава перспектива, при която ние ще бъдем енергийно зависими от съседните държави. Румъния в момента има АЕЦ, Турция в момента започна изграждане на АЕЦ. ВМРО е за изграждане на ядрени мощности, за изграждане на мощности в АЕЦ „Козлодуй”, за запазване на досегашните реактори, за изграждане на нови ядрени електроцентрали – в случая на АЕЦ „Белене” и в този референдум, ние ще призовем българите да гласуват с „Да”, защото това е в българския национален интерес”, коментира Георги Дракалиев член на ВМРО-Бургас. 

ВМРО от много години има собствена позиция по развитието на ядрената енергетика в България. В началото на 2005 година партията успява да съберем 518 000 подписа с искане за провеждане на референдум за запазване на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”. Тогава искането не е разгледано от управляващата партия НДСВ.  

„Тогава внесохме подписите в парламента и председателя Огнян Герджиков, заяви че не е нужно да се прави референдум, защото резултатът бил ясен. Ние винаги сме стояли зад идеята България да бъде силна и независима, затова и сега искаме България да има силна и независима енергетика”, допълни Дракалиев.    

По думите на Джамбазки позицията на ВМРО по темата ядрена енергетика и независимост е непроменена в годините назад. „Последователно защитавахме запазването на АЕЦ „Козлодуй”, който беше предателски продаден и затворен по време на преговорния процес от ЕС, тъй като първите 4 блока бяха затворени изключително под политически натиск, за да може да се построи френско-канадската централа в Черна вода, която в момента се стреми да ни измести от пазара на ток, продавайки ток на Турция през територията на България. Към настоящия момент в рамките на близо 500 МW/h се продават от румънската ядрена централа на Турция през нашите мощности. Това е нещо, което трябва да знае българското общество”, коментира заместник-председателят на ВМРО-БНД.  

Според Джамбазки развитието на ядрената енергетика, остана последната високотехнологична мощност в България. „Ядрената енергетика ни дава възможност като държава да изнасяме и продаваме по 1200 МW/h електроенергия на денонощие. Това е последното нещо, което ние изнасяме към момента и затова когато някой каже, че е по-евтино да купуваш, отколкото да продаваш, би трябвало да го попитате каква му е икономическата логика и с какво ще купуваш това, което ще искаш да купуваш”.    

През 2018, 2022, 2023-а година България ще трябва да затвори последните два реактора на АЕЦ „Козлодуй”. Към момента няма никакъв подписан документ, на основата на който да се върви към удължаване на срока на живот на  останалите два блока на „Козлодуй”. „За да се случи това удължаване, то минава през разговори и преговори с руската страна, която „храбрият”министър Дянков има желание на „пляска”. Тези му желания могат да имат доста интересен ефект. След като си тръгнал да „пляскаш” своя партньор в едни търговски отношения, предполагам не може да очакваш кой знае какви добри отношения от негова страна, допълни Джамбазки.  

След 2020-а  година трябва да започне и поетапното спиране на мощностите в ТЕЦ-овете, които нямат сероочистваща инсталация – Бургаски, Сливенски и др. „Тогава ще останем само с американските ТЕЦ-ове в басейна на  „Марица Изток”, които ни продават ток два пъти по-скъпо отколкото държавния ни ТЕЦ, които пак е в Марица. И ще се получи така, че при затварянето на двата блока на „Козлодуй” и затварянето на  ТЕЦ-овете България ще се върне в епохата на копането на въглищата. Затова ние призоваваме българите да гласуват с „Да” на референдума, защото това е в българския национален интерес”, допълни Ангел Джамбазки.    

От ВМРО изказаха мнение, че БСП е можела да построи АЕЦ "Белене" вместо да протака строежа. Отдадоха липсвата на решимост в управлението на Тройната коалиция. На въпрос, свързан с позицията на "България на гражданите", изразена  днес на пресконференция в Бургас, да се бойкотира референдума, като хората не излязат да гласуват, Ангел Джамбазки даде следния отговор: "Нагло и лицемерно е партия, носеща в името си думата "гражданите" да призовава към бойкот. Това е намеса в пряката демокрация. Дали ще призовават към бойкот и по време на изборите? Защо не го направят тогава?".

По думите му поцизията на това движение е такава, защото Меглена Кунева има пряко участие в закриването на блоковете в АЕЦ "Козлодуй". Той припомни, че за "награда" тя влезе в управлението на френска банка, която финансира изграждането на АЕЦ "Черна вода" в Румъния.    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега