Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Все повече държави забраняват употребата на мобилни телефони в училище

Все повече държави забраняват употребата на мобилни телефони в училище

Дори само телефонът да стои близо до ученика, може да го разсее и да са му необходими цели 20 минути да възвърне концентрацията си, подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Повсеместната употреба на мобилни телефони доведе до на практика епидемичното им разпространение в училище още от прекрачването на прага му.  Според последния доклад на ЮНЕСКО за образованието по света една на всеки четири държави е приела закон или друга регулация за употребата на мобилни телефони в клас.

Според световната организация цифровите устройства трябва да се използват в училище само когато подпомагат учебния процес и усвояването на учебния материал.

Притеснения за личните данни и безопасността на децата в интернет също  сред факторите, отчетени в доклада и препоръката да не се допускат телефони в класната стая. Има деца на по девет години, които настояват да имат личен телефон, а е очевидно, че не са емоционално готови да се ориентират в сложните  устройства и опасностите на дигиталния свят, се казва още в документа.

Дори само телефонът да стои близо до ученика, може да го разсее и да са му необходими цели 20 минути да възвърне концентрацията си, подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле и изтъква: 

"Нека не забравяме, че ученето изисква концентрация и внимание, които могат да бъдат подкопани от цифровите устройства. Нека също така сме наясно, че времето пред екрана може да увреди умственото и физическо състояние на децата. Затова трябва да открием най-добрия баланс при употребата на дигитални средства в класната стая като избегнем ненужното им приложение. Вече имаме доказателства за негативния ефект на смартфоните върху ученето, но по-малко от една четвърт от държавите са ги забранили."


Снимка: Chivalry Creative / Unsplash

Испания е една от държавите, които обмисля пълна забрана или много строг регламент за употребата на таблети и смартфони в училище. Родителски групи дори са започнали инициативи за въвеждането на декларация, с която родителите да се задължат да не купуват телефон на детето си до навършването на 16 години. В много райони на Испания вече има правила за недопускането на телефони в клас, в област Каталуния половината от учебните заведения са въвели подобни забрани.

И макар да няма категорични данни за ефекта от употребата на мобилни устройства сред подрастващите, има очевиден скок в оценките и спад на тормоза, когато учениците не пред екрана по време на часовете. Учителят по латински Тони Сосиес от Барселона е категоричен, че в класната стая няма нужда от телефони. В училището, където преподава, те са забранени от пет години и атмосферата в клас е чудесна. 

Много родители и учители подкрепят инициативата, но не са убедени, че ще тя има желания ефект.   

"Мисля, че законът е добър, но ще е много трудно да се приложи, защото новият начин на живот е да използваш мобилен телефон постоянно."

Франция забрани със закон смартфоните за учениците до 14 годишна възраст още през 2018-а година. Забраната се отнася за цялата територия на училището  и както за часовете, така и за междучасията. Според френския министър на образованието целта от по-добро качество на обучение и защита на децата в интернет оправдава строгата мярка. 

"Основната ни задача е да предпазваме децата и тийнейджърите, това е фундаменталната роля на образованието. С този закон можем да го направим. Освен това имаме възможност да изпратим послание към училищата и в известна степен към френското общество какви отношенията да изградят с цифровите медии."

Училищата в гимназиалния етап в Нидерландия също се готвят да наложат забрана за мобилните устройства в клас от началото на следващата година. Образователният министър Роберт Дийкграф приветства стъпката:


Снимка: freestocks / Unsplash

"Затова и още не сме прибегнали до законова забрана. Ще проследим внимателно действието и ефекта от решението ни. Със закон винаги може да се забрани, но смятам, че ще успеем да го приложим заедно."

Според много ученици обаче идеята не е добра, защото макар да разсейват, телефоните се използват и в учебния процес. 

"Най-често по биология използвам, също по нидерландски език и трудово. А по време на история никога не си позволявам.""Използвам предимно в часовете, където учителите не обръщат особено внимание или ни оставят да работим по-самостоятелно."

Според някои учителите са виновни, че учениците си използват мобилните телефони в час. 

"Ако учителите не влагат достатъчно усърдие в урока и учениците не се стараят и не внимават, а вместо това си гледат телефоните."

Британското правителство също препоръча да се забрани употребата на смартфони в училище по време на часовете и в междучасията. "Телефоните са изключително предизвикателство с оглед на разсейването, буйното поведение и тормоза," подчерта образователният министър Гилиън Кийгън. Препоръката има и много опоненти.

"За мен законът е глупав, не смятам, че ще окаже някакъв ефект. Децата пак ще си използват телефоните, нищо че е забранено."

Швеция, чийто ученици са девети в света в доклада за най-добрите постижения при четене с разбиране, също спря плана си за цифровизиране на класните стаи до тази година.  

Финландия, където притежанието на мобилен телефон от марката Нокиа, е въпрос на национална гордост, а обществото е едно от най-отворените към модерните технологии, има подписка за забрана на телефоните в училище, събрани са над 30 хиляди подписа. През 2006-а финландските ученици са сред най-добрите в света по математика и точни науки, но с прогресивното разпространение на технологиите, оценките спадат.

Но технологиите не винаги оправдават целта си, често те са недостъпни или хората не знаят как да ги използват. А в последните месеци откровено застрашават учителската професия. Според последните изследвания изкуственият интелект, използван в образованието, ще промени драстично начините на преподаване заради способността си да се адаптира към нуждите на учащия.

Преподавателят Пенченг Ши от университета на Рочестър в Съединените щати предпочита да приема изкуствения интелект като съюзник, а не враг.

"Ако гледаме на учителството като разпространение на знания, смятам, че има тази възможност. Изкуственият интелект се развива бързо и скоро може да се държи като някои от най-добрите учители, тъй като се учи от хората и техните данни. Смятам, че ще замени поне част от функциите на преподавателите."

Пандемията от ковид-19 също имаше отрицателен ефект върху учителската професия. В редица страни в Европа като Франция, Германия, Португалия, Швеция и Италия тя доведе до остър недостиг на кадри. По данни на ЮНЕСКО в световен мащаб не достигат 69 милиона учители, за да се покрият основните нужди в образованието като кризата не е само в развиващите се страни, а и в богати държави като Съединените щати.

Сред основните причини са ниските заплати, влошените условия на работа, статута и липсата на признание за учителите, отбелязват синдикални лидери. 

"Образованието като цяло се нуждае от повече пари, повече персонал и конкуренция. Директорът трябва да може да избира кого да назначи измежду 20 учители, не двама. Само така децата ще получат по-високо качество на образованието."

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега