Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Всички зеленчукопроизводители ще получат компенсации

Всички зеленчукопроизводители ще получат компенсации

Всички зеленчукопроизводители, които не са реализирали продукцията си заради кризата с опасния щам на Ешерихия коли, ще получат компенсация. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с браншовите организации на производители на зеленчуци в МЗХ.

Всички зеленчукопроизводители, които не са реализирали продукцията си заради кризата с опасния щам на Ешерихия коли, ще получат компенсация. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с браншовите организации на производители на зеленчуци в МЗХ. Продуктите, които ще бъдат компенсирани са краставици, салата, домати, тиквички и пипер, информира министърът. Това решение е взето на проведеното извънредно заседание на министрите по земеделие от ЕС в Люксембург.

Министър Найденов посочи, че общия бюджет за всички 27 страни е 210 млн. евро. Първоначално ЕК е предложила 150 млн. евро, което покрива само 30 % от средната цена на зеленчука, но министрите са защитили по-голям бюджет. Така ще бъдат покрити 50% от средната цена за килограм продукция за референтния период: 26 май - 30 юни, 2008-2010 г. В случай, че кризата продължи първоначално определения бюджет ще бъде актуализиран и ще бъде увеличен на нива, отговарящи на реално пропуснати ползи.

Очаква се на 14 юни 2011 г. на заседание на Управителния комитет по плодове и зеленчуци да бъде гласуван Регламент, който ще прецизира разпределението на бюджета и изискванията към заявителите. Производителите ще трябва да сключват договори или с организациите на производители или с Разплащателна агенция, за да получат средствата. Те ще трябва да докажат своите загуби с нужната счетоводна документация.

Министърът предупреди, че средствата са на 100% европейски и разходването им ще бъде проверявано от ОЛАФ и Европейската сметна палата. Министър Найденов призова потребителите да консумират български зеленчуци. „Аз и моето семейство ги консумираме и те са абсолютно безопасни”, каза той и посочи, че всички проби взети от Българската агенция по безопасност на храните за Ешерихия коли до момента са отрицателни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега