Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ВСС: Докладът на ЕК е критичен, но и балансиран

ВСС: Докладът на ЕК е критичен, но и балансиран

ВСС винаги е имал конструктивен диалог с Европейската комисия и изразява удовлетвореност от констатациите за добрите политики на съвета и приноса за ускоряване на делата с висок обществен интерес, се казва в становището на ВСС по повод изнесения днес доклад на ЕК.

ВСС винаги е имал конструктивен диалог с Европейската комисия и изразява удовлетвореност от констатациите за добрите политики на съвета и приноса за ускоряване на делата с висок обществен интерес, се казва в становището на ВСС по повод изнесения днес доклад на ЕК. От там допълват, че с оглед цялостната оценка, която ЕК ще направи през лятото на 2012 година, ВСС ще предприеме конкретни стъпки през следващите месеци. Ето какво се казва още в позицията на ВСС:

"В същото време отново ще подчертаем, че съдебната реформа изисква „говорене” на един език, а не прехвърляне на проблемите между трите власти. Критериите за натовареността, анализа на делата с висок обществен интерес, подобряване на съдебната практика чрез продължаване и задълбочаване на анализите от комисията за взаимодействие между ВСС и Инспектората към ВСС, това са малка част от задачите, които са на дневен ред в близко време,  съобщават още от съвета.

Наред с критиките, които ВСС споделя, докладът съдържа и няколко извода, които изискват уточнение, казват от ВСС:

1. ВСС не може да “ анализира и да предприема последващи действия “ по оправдателни присъди”, дори когато са по ” дела за корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност”, тъй като по Конституция и по закон не разполага с подобни правомощия;

2. Не споделяме сериозното безпокойство на Комисията относно взетото през юни решение на ВСС за участието на “магистрат с дисциплинарно досие” в комисията по назначенията за новия дисциплиниран съд. Очевидно се визира избора на Андрея Атанасов, бивш апелативен прокурор на Плводив. Не е съобразено обстоятелството, че едногодишния срок от наложеното му дисциплинарно наказание е изтекъл отдавна и по силата на закона това наказание се счита за “заличено”;

3. Не споделяме изцяло и упрека за дисциплинарната практика на ВСС. Данните доказват повишената взискателност на съвета към дисциплинарните нарушения, извършени от магистрати, както по отношение броя на образуваните дисциплинарни дела, така и по отношение вида и размера на наложените наказания. Само като пример можем да посочим, че за периода от м.октомври 2007г. до м.март 2011г. , т.е. за три години и половина, този ВСС е образувал и разгледал пет пъти повече дисциплинарни дела, в сравнение с мандата на предходния ВСС.

ВСС декларира, че е отворен за диалог с останалите власти, с неправителствените организации, с магистратите и техните съсловни общности, защото ангажирането на всяка институция поотделно не означава обща ангажираност. Няма да толерираме обаче опити да се представят едни или други претенции като единствено възможната и правилна съдебна реформа. Обществото се нуждае повече от всякога от съгласие за съдебната реформа, се казва още в позицията на съвета.

 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега