Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Въвеждат електронно наблюдение на осъдени лица

Въвеждат електронно наблюдение на осъдени лица

Чрез електронното наблюдение ще се осъществява контрол върху местонахождението, движението и поведението на определени лица, изпълняван чрез три способа – система за гласово разпознаване, радиочестотно наблюдение и сателитно наблюдение.

Правителството предлага промени вЗакона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), свързанис въвеждането на нова регламентация на електронното наблюдение като форма законтрол върху поведението на някои категории осъдени лица. За целта се създавачаст пета на ЗИНЗС – „Електронно наблюдение“, чиито разпоредби разширяватприлагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти.

Чрез електронното наблюдение щесе осъществява контрол върху местонахождението, движението и поведението наопределени лица, изпълняван чрез три способа – система за гласово разпознаване,радиочестотно наблюдение и сателитно наблюдение.

Гласовото разпознаване ебиометрична технология за идентификация на човек по произнесени от него думи ифрази. Радиочестотното наблюдение е потвърждаване на местонахождението на еднолице, като се регистрира неговото присъствие/отсъствие на определените вприсъдата места и часове. Сателитното наблюдение е технология за установяванена моментното местонахождение и движението на някого чрез система за глобалнопозициониране.

Електронно наблюдение ще сеприлага спрямо лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническообщежитие от открит тип при общ режим, и спрямо лица с наложени пробационнимерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” или „ограничения в свободнотопридвижване”, както и спрямо обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонениедомашен арест. Изрично се забранява то да се прилага спрямо непълнолетни под 16години и лица, страдаци от несъвместими с него заболявания.

Срокът, за който ще се прилагаелектронното следене, е различно определен за различните категории лица. Спрямолишените от свобода то ще се прилага за времето, през което те работят илинощуват извън затворническото общежитие. За лицата с наложени пробационни мерки„задължителна регистрация по настоящ адрес” или „ограничения в свободнотопридвижване”, електронното наблюдение ще е за срок от два до шест месеца свъзможност да се продължи еднократно до шест месеца, но общо не повече от еднагодина.

Проектозаконът предвижда ипромяна в изискванията за заемане на длъжността началник на затвор. Сега натози пост може да бъде назначаван само юрист с не по-малко от 5 годиниюридически стаж или стаж в системата на затворите, пробационните служби, МВР,както и с не по-малко от три години управленски опит в системата на държавнотоуправление.

През последните години все по-малко юристи, отговарящи наизискванията, кандидатстват за тази длъжност, което значително затрудняваорганизацията и управлението на определени затвори. Затова проектът предвиждавъзможност при липса на кандидати с висше юридическо образование, за началницина затвори или на затворнически общежития да се назначават хора с другоподходящо висше образование, които отговарят на изискването за поне три годиниуправленски опит в системата на държавното управление.

Към затворите ще могат да сесъздават не само затворнически общежития от закрит и от открит тип, но същотака и поправителни домове за непълнолетни и арести. Поправителните домовепрестават да съществуват като отделна самостоятелна структура, а катоподразделения към затворите.

Предвижда се също и възможност към затворите да серазкриват арести за настаняване на лица, задържани по реда наНаказателно-процесуалния кодекс. Това ще позволи преместване на съществуващитеарести в населените места, където има затвори с капацитет за обособяване в тяхна арестни помещения.

Предлаганите изменения в ЗИНЗСцелят прецизиране на правната уредба и оптимизиране на административнитеструктури и разходи в съответствие с утвърдените бюджетни средства.Със същата цел се предлага иоптимизиране на областните служби „Изпълнение на наказанията”. Броят им ще бъдередуциран от 27 на шест, като към тях ще могат да се създават катоподразделения районни служби със стария обхват на дейност.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега