Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Повишават грамотността с кътове за четене, състезания и маратони

Повишават грамотността с кътове за четене, състезания и маратони

Редица инициативи и проекти са заложени в плана за 2015-2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Редица инициативи и проекти са заложени в плана за 2015-2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, съобщават от правителствения пресцентър. Предвижда се създаване на кътове за четене на обществени места като метрото, ЖП гарите и кината, провеждане на училищни инициативи за подаряване и размяна на детски июношески книги.

Една от мерките в плана за2015-2016 г. залага на организирането на публични инициативи за ангажиране налидери на общественото мнение с проблемите на грамотността. Ще се разработва иобразователен стандарт за усвояване на книжовен български език. Предвижда се организиране на национално външно оценяване на четивната грамотност на учениците в V клас, както и такова за функционалната грамотност на учениците от IX клас.

За декември2016 г. е планирано провеждането на онлайн състезание „България пише“ с индикативнацел от 100 000 участници. В документа савключени и национални инициативи за четене на книги като „Бъди грамотен“,„Малкото голямо четене“ и др.

Заложени са още дейности катоорганизиране и провеждане на Национална седмица на книгата, Национален маратонна четенето и онлайн кампания за номиниране на детска книга. Сред мерките е иорганизиране на срещи с автори за представяне на книги и провеждане надарителска кампания за обогатяване на библиотеките в училищата и в читалищата.

Целта е до 2020 г. да се постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас, до 30% намален дял на 15-годишните ученици с постижения под критичния праг PISA, увеличен брой на завършилите курсове за ограмотяване на възрастни, които продължават обучението или образованието си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега