Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вятърна мелница връща романтиката на старото Анхиало

Вятърна мелница връща романтиката на старото Анхиало

Община Поморие кандидатства с три проектни предложения по Програмата Интеррег – ИПП за трансгранично сътрудничество България -Турция за програмен период 2014-2020 г. Проектите от страна на Община Поморие са за изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом, изграждане на нова атракция – вятърна мелница за сол в Поморие и за изграждане на нови спортни площадки в училищните дворове на с. Дъбник, с. Бата и с. Гълъбец.

Община Помориекандидатства с три проектни предложения по Програмата Интеррег – ИПП затрансгранично сътрудничество България -Турция за програмен период 2014-2020 г.Проектите от страна наОбщина Поморие са за изграждане на културен център в сградата на бившияПионерски дом, изграждане на нова атракция – вятърна мелница за сол в Поморие иза изграждане на нови спортни площадки в училищните дворове на с. Дъбник,с. Бата и с. Гълъбец.

Сградата на бившияПионерски дом е културна ценност от местно значение. Проектът включва нейнотореконструиране, възстановяване на автентичния вид на сградата и превръщането ѝ,заедно със съществуващата танцова зала към Центъра за работа с деца, в новкултурен център.Партерът на сградатаще се обособи като Арт-клуб с изложбени площи. Стаите на етажа ще се оформяткато ателиета за актьорско майсторство, рисуване, моделиране и пеене. Танцоватазала и сервизните помещения също ще бъдат основно ремонтирани, а сградата –изцяло санирана.Като част отпрограмата за трансгранично сътрудничество е и възможността за изграждане нанови спортни площадки. Община Поморие кандидатства с  проект за обновяванена училищните дворове в три от населените си места– Дъбник, Бата и  Гълъбец.

Най-атрактивен епроектът за изграждане на вятърна мелница за сол в района на Музея на солта,който включва и оформяне на изкуствен плаж на дървени платформи.  Като сграда вятърнатамелница представлява двуетажна постройка. Партерният етаж е предназначен замузейна експозиция – фотоси, предмети и картини, разкриващи историята итехнологията на мелене на сол от началото на 19 век. Със същинския работенпроцес за мелене на морска сол посетителите ще се запознават в специалнопомещение на първия етаж. Там ще бъде поставен автентичен механизъм спредавка за мелене на сол, с вятърна тяга, с девет броя управляеми платна,разположени на подсилено витло с диаметър 9 м.

Проектът за новияатракцион е създаден с помощта на стари снимки и цели обогатяване на музейнатаинфрастуктура и повишаване на туристическия интерес към обекта. Анхиалскитевятърни мелници са описвани от десетки пътешественици, вдъхновявали са ивеликия поет Яворов. Ето защо проектът за изграждане на вятърна мелница за солпредставлява съвременна интерпретация на част от загубеното етнографско ихарактерно архитектурно наследство на Поморие. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега