Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Възобновяеми енергийни източници ще изследват в български университет

Университетът ще получи близо 2 млн. евро от Европейската комисия
Възобновяеми енергийни източници ще изследват в български университет

Хибридни възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще бъдат изследвани във Варненския технически университет, съобщи доц. д-р инж. Венцислав Вълчев. Тестването на системи, които използват едновременно и вятър, и слънце като източници на енергия, е само част от мащабния проект, по който университетът ще получи близо 2 млн. евро от Европейската комисия.

Хибридни възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще бъдат изследвани във Варненския Технически университет, съобщи доц. д-р инж. Венцислав Вълчев.  Тестването на системи, които използват едновременно и вятър, и слънце като източници на енергия, е само част от мащабния проект, по който университетът ще получи близо 2 млн. евро от Европейската комисия.

Парите са осигурени чрез Seventh framework program 2007-2013, която подкрепя провеждането на  научни изследвания в нововъзникващи области на познанието и стимулира най-добрите научни колективи в Европа  да провеждат съвместни научни изследвания в съвременни направления. Една от основните цели на програмата е създаването на нова генерация талантливи млади учени, които да останат в Европа и да работят за постигането на конкурентоспособна икономика, базирана на знанието и уменията.  

Ръководител на проекта „Повишаване научният капацитет на технически университет-Варна в областта на технологиите за възобновяема енергия“ е ректорът доц. Овид Фархи. Целта на проекта е  утвърждаване на Технически университет - Варна като водещ център във ВЕИ за Балканския полуостров, стана ясно при представянето на проекта, в края на тази седмица. В него ще бъдат ангажирани над 50 научни работници от всички факултети на Технически университет-Варна.  

Сред акцентите на работата са: изследване на нови системи за преобразуване на ветрова енергия и на хибридни системи вятър-слънце, измерване и оценка на ветровия и слънчев потенциал, създаване на детайлни карти на ветровия и слънчев потенциал.   Общият бюджет на проекта е 1 939 572 евро. От тях 1 730 752 евро идват от Европейската комисия, а 208 820 евро е делът на националното финансиране

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега