Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Възраждане": До 7 юли НС е задължено да излезе с решение за референдум за запазване на лева

"Възраждане": До 7 юли НС е задължено да излезе с решение за референдум за запазване на лева

От „Възраждане“ предлагат въпросът за референдума да е „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

До 7 юли Народното събрание (НС) е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум за запазване на българския лев, заяви говорителят на Инициативния комитет за допитването Деян Николов, депутат от „Възраждане“, на брифинг в парламента.  

Той посочи, че в Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“  (ГРАО) са внесли малко над 603 хиляди подписа и имат информация, че проверката вече е приключила. Валидните подписи след всички проверки в ГРАО са над 470 хиляди, с което вече можем сигурно да кажем, че референдум за запазване на българския лев ще има, заяви Николов. Моят призив оттук нататък е да спрем да се правим, че няма такава инициатива, че няма да има референдум или че поради някаква причина той няма да се проведе, каза той.

Николов посочи, че според закона в рамките на три месеца НС трябва да се произнесе с решение за провеждане на референдум, ако има над 400 хиляди гласа, както е в случая. Внесохме подписката на 7 април, което, като направим сметките, показва, че до 7 юли Народното събрание е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум, допълни той.  

В закона е записано, че ако в предстоящата една година от датата на решението предстоят избори, тогава референдумът следва да се проведе с тях, каза още Николов. Той добави, че предвид съставеното вчера правителство, в следващите два-три месеца изглежда няма да има парламентарни избор и съответно се отива на референдум с местните избори наесен. Парламентът ще има възможност единствено да прави леки редакции по въпроса, без да променя смисъла му и най-вече датата, каза Николов. 

От „Възраждане“ предлагат въпросът за референдума да е „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. 

Николов посочи, че очаква останалите политически сили да вкарат въпроса в Конституционния съд, но добави, че са се консултирали с професионалисти в сферата и са сигурни, че той е законосъобразен. 

"Ние не подлагаме под съмнение членството на България в еврозоната, според Маастрихтския договор страната ни е поела ангажимент някога да влезе в еврозоната, но не сме задължени със срок, кога това да се случи", обясни Николов. 

Той добави, че поставянето на референдум на въпрос до коя година поне да запазим българския лев е напълно законосъобразно.  

"Много им се иска да няма референдум, но този път няма да им се получи", коментира и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и призова да се спазват законите и Конституцията на страната.

Източник: БТА

Пресконференция на Възраждане

Публикувахте от Възраждане в Сряда, 7 юни 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега