Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

WWF: Има ясна връзка между загубата на природа и възхода на пандемиите

WWF: Има ясна връзка между загубата на природа и възхода на пандемиите

Свръхескплоатацията на планетата е един от факторите, стоящи зад появата на нови заболявания. Според Световната здравна организация над 60% от човешките патогени са със зоонозен произход. Те причиняват милиони смъртни случаи всяка година и водят след себе си тежки социално-икономически последици.

Има ясна връзка между загубата на природа и възхода на пандемиите. Това изтъкват в Деня на Земята от екоорганизацията WWF в научен доклад, който подчертава, че свръхескплоатацията на планетата е един от факторите, стоящи зад появата на нови заболявания.

"Начинът, по който човекът третира Земята, го поставя в непосредствен контакт с дивата природа, улеснявайки предаването на непознати болести, включително нови щамове бактерии и вируси. А незаконната търговия с диви животни допълнително спомага за разпространението им в глобален мащаб", изтъкват от WWF.

Зоонозните заболявания или тези, които се предават от животни на хора, са сред най-големите заплахи за здравето. Според Световната здравна организация над 60% от човешките патогени са със зоонозен произход. Те причиняват милиони смъртни случаи всяка година и водят след себе си тежки социално-икономически последици, допринасяйки значително за трайната бедност в някои региони. Световната банка изчислява, че икономическата тежест на едва шест зоонозни заболявания възлиза на 80 млрд. долара за 12 години.

В исторически план човекът винаги е ловувал дивеч. Днес обаче, с нарастването на населението и с развитието на търговските връзки, консумацията на дивечово месо се увеличава драстично. В обект на преследване се превръщат много редки видове, в които живеят неизследвани микроорганизми. Освен това при транспортирането и обработката на месото не винаги се спазват стандартите за безопасност на храните, което представлява допълнителен риск за човешкото здраве. Незаконната търговия на диви животни е не само основна причина за загуба на биоразнообразие, но и опасен механизъм за разпространение на патогени“, коментира ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Докладът посочва, че човешката дейност причинява необратими последици върху нашата планета. Обезлесяването и изменението на естествените местообитания са отговорни за почти половината от нововъзникващите зоонозни заболявания. Тропическите гори, например, са дом на милиони видове, много от които непознати на науката. Изсичането им излага хората на контакт с нови патогени посредством животинските видове, останали без убежище. Така рискът от пандемии изисква решителни обединени действия за защита на живота и здравето на хората.

Като глобална общност е изключително важно да предприемем стъпки за намаляване риска от бъдещи пандемии. Някои от най-съществените действия, които можем да предприемем, са да ограничим незаконната търговия с диви животни и да затворим нерегламентираните пазари, а също и да запазим непокътнати безценните екосистеми на планетата, както и да се опитме да възстановим тези, които вече сме унищожили. Само като признаем, че нашето здраве и благополучие са тясно свързани с това на природния свят, можем да защитим нашия вид от смъртоносното въздействие на пандемиите“, съветва Веселина Кавръкова.

От WWF напомнят, че докато се справяме с последиците от Covid-19 трябва да имаме предвид че загубата на природа продължава и в момента.

"Днес е по-наложително от всякога правителствата да се обединят в „Нов договор за природата и хората“, който да спре унищожаването на местообитания и изчезването на животински видове, както и да гарантира намаляването на човешкия отпечатък върху планетата наполовина. Опазването и възстановяването на природните екосистеми и услугите, които те предоставят, включително и регулирането на болестите, е неразривна част от поддържането на здравето на хората и общия дом, който всички споделяме", посочват от екоорганизацията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега