Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хакери продължават да крадат Facebook профили, за да печелят от измами

Хакери продължават да крадат Facebook профили, за да печелят от измами

Киберизмамите на дребно генерират все по-голям доход за измамниците, а случаите продължават да зачестяват. Една от най-разпространените схеми е свързана с "отвличането" на Facebook профили, от които тарикатите пишат на близки на жертвата, искайки пари и данни за сметките им, които след това източват.

Киберизмамите на дребно генерират все по-голям доход за измамниците, а случаите продължават да зачестяват. Една от най-разпространените схеми е свързана с "отвличането" на Facebook профили, от които тарикатите пишат на близки на жертвата, искайки пари и данни за сметките им, които след това източват.

В подобна измама е замесена и Татяна Стоянова, която си мислела, че дава данните за дебитната си карта на приятелката си Йоланта, предава Нова телевизия. Вместо това, обаче, информацията взели измамници. За щастие, банката блокирала картата заради множеството опити за теглене на пари от сметката на младата жена.

Татяна получила съобщение от приятелката си в социалната мрежа, с молба за помощ. Йоланта уж искала да направи покупка в интернет, но нейната дебитна карта не била подходяща за онлайн магазина. Без да се усъмни, младата жена снимала картата си и пратила снимките на приятелката си.

Това, което Татяна не знаела е, че профилът на Йоланта е хакнат и от нейно име пишели измамници. Хакерите започнали да теглят пари от картата на й. Заради многото опити за теглене на различни суми от банката блокирали картата и измамниците не успели да откраднат нищо. За късмет майката на Татяна и другите й приятелки не са видели съобщенията във Facebook.

Йоланта се оплакала в полицията и чака резултат. Опарените като нея били  много, обясниха от Сектора за борба с компютърни престъпления в ГДБОП.  

„Те могат да използват данните, които са откраднали от кредитната карта, за да заплатят определена стока или услуга, като впоследствие тази стока или услуга бива ползвана или се продава. Ако това е стока - скъпоструваща техника или да кажем самолетни билети, които впоследствие се препродават - може да бъде върната с молба да бъдат преведени парите по друга банкова сметка”, обясни Явор Колев от отдел "Борба с компютърните престъпления” в ГДБОП. Това обаче са най-леките случаи. В другите действали организирани престъпни групи на територията на цял свят.   

"Това е бизнес в Нигерия. От територията на няколко държави се случват различни действия. Да кажем, един извършител се занимава с кражбата на профили, от други айпи адреси се води кореспонденция и се зарибяват хора от контактната листа, впоследствие парите чрез фирми за бързи преводи се превеждат в друга държава”, обясни още Колев. Има и осъдени българи. За да не попаднем в същия капан, докато сърфираме, трябва да си отваряме очите на четири.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега