Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Храните поскъпват, само за месец цената на свинското месо скочи с 11%

По-скъпи са и яйцата, олиото и брашното
Храните поскъпват, само за месец цената на свинското месо скочи с 11%

През септември се наблюдава тенденция на ръст на цените на голяма част от хранителните стоки, която е по-силно изразена при свинското месо, яйцата, олиото, брашното и фасула, а поскъпването при останалите хранителни стоки е около 1%.

През септември се наблюдава тенденция на ръст на цените на голяма част от хранителните стоки, която е по-силно изразена при свинското месо, яйцата, олиото, брашното и фасула, а поскъпването при останалите хранителни стоки е около 1%.  Това показват данните на анализа на ДКСБТ за движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през септември 2012 г. 

Стабилизиране и лек спад спрямо предходния месец е регистрирано при захарта, лещата, ориза и трайните колбаси. При зеленчуците се наблюдава поскъпване, спрямо предходния месец, на доматите и картофите и поевтиняване на краставиците и пипера. При плодовете има поскъпване на бананите и лимоните, и на дините, чието предлагане е по-малко в края на сезона. Сезонен спад на цените има при ябълките, гроздето и крушите.     

В сравнение със същия месец на миналата година по-значителен ръст на годишна база се наблюдава при цената на яйцата, зрелия фасул, свинското месо, олиото и брашното, а цените на захарта, ориза и млечните произведения остават на по-ниски нива спрямо 2011 г.

В резултат на изключително неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото на 2012 г. и скока на цените на енергийните източници, при цените на почти всички плодове и зеленчуци е регистриран значителен ръст на годишна база, като стойностите през септември 2012 г. остават на много по-високи нива, спрямо същия месец на 2011 г.  През месец септември се запазва възходящият тренд при движението на кривата на индекса на тържищните цени.

При движението на цените на хранителните стоки през септември се наблюдава ръст на месечна база на свинското месо с 11% и на яйцата с 9%.  Поскъпването на олиото, брашното и зрелия фасул е с 3 – 4% и с около и под 1% на млечните и месните произведения. Лек спад на месечна база е регистриран при захарта и лещата (средно с около 1.5%), а цените на ориза, рибата (скумрия) и трайния салам се задържат на нивата от предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 41%, фасула – 23%, свинското месо – 15%, олиото – 10% и брашното 7.8%. Слаб ръст с около 4 – 5% се наблюдава при цената на маслото, пилешкото месо и каймата. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 4 – 11% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите. Поевтиняване с 2% има при кравето сирене, а цената на кренвиршите се задържа на нивото от същия месец на миналата година.

През септември се наблюдава ръст на цените на едро на полските и оранжерийните  домати и картофите в диапазона 13 - 19%. Леко поскъпване на месечна база има при зрелия чесън – 2%. Спад спрямо миналия месец е регистриран при краставиците (полски и оранжерийни) с около 20% и на зеления и червения пипер с в интервала 6 – 12%. При плодовете се наблюдават характерните сезонни тенденции на намаляване на цените на ябълките (14%), гроздето (6%) и крушите (3%). В края на сезона цената на дините е с 46% по-висока спрямо предходния месец. Поскъпване на месечна база е отчетено при бананите – 17% и лимоните – 4.6%.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега