Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За секса, парите и статистиката?

За секса, парите и статистиката?

В последно време изследвам любителски теорията за кризата на средната възраст (към по-младите читатели: не бързайте да си тръгвате от темата!). Откривам удивително интересни неща, както и някои прости отговори на сложни въпроси, валидни за всяка възраст – и вероятно ще пиша за това скоро.

В последно време изследвам любителски теорията за кризата на средната възраст (към по-младите читатели: не бързайте да си тръгвате от темата!). Откривам удивително интересни неща, както и някои прости отговори на сложни въпроси, валидни за всяка възраст – и вероятно ще пиша за това скоро. Но днес искам да споделя нещо, на което попаднах, докато ровех по темата за кризата и което, смятам, ще бъде забавно на много хора.

Преводът по-долу (в курсив) е от книгата на Noel R. McNaughton „Харли или жена ми?”:

Дейвид Бланчфлауър и Андрю Осуалд (David G. Blanchflower and Andrew J. Oswald) са изследвали безразборна извадка от 16 000 пълнолетни американци, за да изучат връзката между доходи, сексуално поведение и щастие. Те са описали своите изводи в доклад, озаглавен „Пари, секс и щастие: емпирично проучване” (“Money, Sex And Happiness: An Empirical Study”), публикуван от Националното бюро за икономически изследвания в Кеймбридж през май 2009-та. Ето някои от техните изводи:

• Честотата на сексуална активност се асоциира положително с щастието. Това важи и за мъжете, и за жените, както и за възрастовите групи под и над 40 години, без разлика.

• Средният американец (да се разбира намиращият се на статистическата медиана, б.пр.) участва в сексуални актове 2-3 пъти в месеца (сред хората под 40 г. медианната стойност е веднъж седмично).

• Около 6% от изследваните твърдят, че правят секс повече от веднъж седмично.

• Почти половината от жените над 40 г. казват, че не са правили секс през предходната една година. За мъжете този процент е 20.

• Хомосексуалността няма статистическа значимост що се отнася до щастието.

• Сексът изглежда има извънмерно по-голямо значение за щастието на високообразованите хора.

• Най-щастливи са онези хора, които през предходната година са имали само един сексуален партньор.

• Живеещите с партньора си правят повече секс от живеещите сами, разведените, вдовците или разделените.

• Високообразованите жени имат тенденция към по малко сексуални контакти.

• Доходите нямат ефект върху количеството секс. Статистически, парите не водят нито до повече сексуални партньори, нито до повече сексуални преживявания.

И сега идва интересната част. Като използват комбинация от формули, която само икономисти могат да измислят, учените установяват, че „сексът участва в уравнението като толкова значима променлива, влияеща положително на щастието, че увеличаването на сексуалните преживявания от един път месечно на един път седмично е равносилно на количеството щастие, генерирано от допълнителен доход от $50,000 годишно за средния американец. 

Изследователите също така определят, че стабилният брак (съжителство) е равен на щастието, генерирано от допълнителни $100,000 годишно. Разводът, от друга страна, „отнема” от щастието еквивалента на $66,000 годишно. Е, все пак, сексът ли води до щастие или просто щастливите хора по-често се вкарват едни-други в леглото?

Изследването на каузалността още върви, но вече има достатъчно доказателства, че сексуалността и положителната психична настройка се подсилват взаимно. Тъй като икономиката в криза кара много от нас да се тревожат за загубата на доход, може би е нелоша идея да се фокусираме върху неща, които могат да ни направят щастливи - пари или секс, вие избирате. И сами знаете какво да правите (ако можете да убедите своя партньор да се върже на идеята...)

Няма да коментирам откъса, той говори сам за себе си. Ще кажа само, че извадката и статистическата издържаност са доста добри и въпреки, че става въпрос за изследване, правено в САЩ, аз смятам, че резултатите му са до голяма степен относително приложими към повечето развити страни.

За да ви улесня още малко, нека кажа, че медианният доход в САЩ е около $46,000. Ако приемем такъв доход от приблизително 7200 лв годишно за България (по последни данни), това грубо означава, че българин, който увеличи сексуалните си преживявания от един път месечно на един път седмично, ще се почувства толкова щастлив, колкото ако си докара допълнителен годишен доход от 8-9 хиляди лева. Ако пък сте успели и да изкарате цялата 2011 със своя единствен партньор, значи направо сте с двайсет бона напред.

 

Източник: Светци и предатели

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега