Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зафиров, БСП: Управляващата сглобка прави посегателство върху българската история

Зафиров, БСП: Управляващата сглобка прави посегателство върху българската история

"Станахме свидетели на един варварски акт на нарязване по брутален начин, който показва, че не е имало никакви намерения за демонтаж, а има просто един опит и намерение за нарязване и унищожаване на този паметник", заяви депутатът.

"И в момента членове и симпатизанти на БСП и на ляво мислещите хора се събират на протест срещу този този изключително варварски, вандалски и примитивен акт, който беше извършен вчера. Акт на посегателство върху историята и българската памет. Акт, който ще срещне ожесточената съпротива на всички прогресивно мислещи хора в България и по света, защото ние ще информираме нашите международни партньори за това, което се случва. Това не е просто посегателство върху един паметник, а е посегателство върху български паметник с български автори и е част от българската история. Отричайки участието на Съветската армия в победата над фашизма - ние отричаме и участието на тези близо 100 хиляди български войници, които взеха участие в заключителната част на войната, а 30 хиляди от тях оставиха своите кости по полетата на Унгария, Сърбия, Австрия. С това участие направиха така, че България да излезе без териториални загуби от тази втора световна война. С този акт вчера ние отрекохме и тяхната памет." Това заяви народният представител от БСП и заместник-председател на партията Атанас Зафиров в ефира на Нова Нюз.

По думите му много европейски държави не са демонтирали тези паметници. Той уточни, че като говорим за демонтаж е важно всъщност да видим на какво сме станали свидетели. 

"Ние станахме свидетели на един варварски акт на нарязване по брутален начин, който показва, че не е имало никакви намерения за демонтаж, а има просто един опит и намерение за нарязване и унищожаване на този паметник, а чрез него и на част от нашата история и памет. Не мога да си представя, че една държава с претенции за съвременност и европейско присъствие не може да демонтира паметник, който е монтиран преди близо 70 години. Техниката, която беше изпратена вчера беше без необходимите документи, а присъстващите нямаха необходимите защитни средства. Това е един груб политически акт, който има съвсем други цели и преследва други срокове", обобщи социалистът.

Зафиров уточни, че не бива да се неглижира факта, че български народен представител е бил агресиран от служител на областна управа. 

"Ние сме алармирали съответните органи. Не правим нищо по-различно от това, което сме правили през последните години. Искаме да защитим историята, паметта и да оставим на бъдещото поколение истината такава, каквато е тя. Паметници унищожават единствено талибаните в Афганистан и Ислямска държава. Това ли е в момента най-големия проблем на държавата и това е нещото, което трябва да бъде на дневен ред? Няма ли далеч по-важни за решаване проблеми от това да се опитат да нарежат един паметник. Този паметник е част от българската и световна антифашистка история. В момент, когато по света сме свидетели на възраждане на фашистки практики и идеологии - всяка намеса особено по такъв брутален начин предизвиква обратната реакция", добави той.

Депутатът от БСП бе категоричен, че управляващите не се спират пред нищо - дори, когато действията им са срещу българския национален интерес. 

"Не очаквам да бъдат разколебани или спрени. Но очаквам българското общество да проумее ясно и този път видимо що за хора в момента управляват страната и в частност Столична община", каза в заключение Атанас Зафиров.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега