Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Закъсахме за сперма и яйцеклетки, донорската банка пресъхна

Закъсахме за сперма и яйцеклетки, донорската банка пресъхна

Банката за донорска сперма пресъхна. Клиниките за асистирана репродукция у нас са в криза заради липса на мъжки биоматериал.

Банката за донорска сперма пресъхна. Клиниките за асистирана репродукция у нас са в криза заради липса на мъжки биоматериал. Тя се задълбочава, след като преди 2 г. националната банка за сперма в София, известна още и като семинологична лаборатория, бе закрита, е установила репортерска проверка на „Монитор”.

Някои от лечебните заведения, които правят асистирана репродукция, покриват дефицита, като внасят сперма от Дания и Белгия, съобщи специалистът в областта на ин витрото проф. Иван Козовски. Нашият генофонд обаче е много по-здрав и добър и от белгийския, а и от датския особено, след като се има предвид, че в тези страни напоследък емиграцията от трети държави е много интензивна, категоричен бе лекарят.

По думите му в основата на проблема с кризата на мъжки биоматериал за оплождане е промяна в наредбата за донорството от 2008 г., която забранява тази услуга да бъде платена. Дарителят на практика не получава нито стотинка, не му дават дори шоколадче, нито сок и вафли, както се практикува, когато дадеш кръв. Не му се осребряват билетите за пътуване, не му се полага и ден компенсация за отдих от работа, както при донорите на кръв. При това положение е пределно ясно, че сперма няма.

Освен за сперма за оплождане по метода ин витро в страната ни има и остра криза за яйцеклетки. Те са необходими при двойки, в които жените имат проблем с яйчниците, съобщи председателят на сдружението „Искам бебе” Радина Вълчева. По смисъла на Закона за трансплантациите на органи, тъкани и клетки женският биологичен материал също не се заплаща на донорите. По мнението на експертите от неправителствения сектор това е и основната причина да няма достатъчно дарители.

За последните 2 г. те са около 30, като най-много са отзовалите се на кампания, организирана от сдружението. За разлика от сперматозоидите, които могат да бъдат внасяни от чужбина, яйцеклетки не могат да се транспортират, разясни Вълчева. Самото им вземане от жената става в лабораторни условия, като оплождането се прави още същия ден. На донорите им също не се покриват заработките за тези дни и транспортните разходи, ако са от друг град, поясни Вълчева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега