Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започна кампания по набиране на средства за изграждане на скулптурата на Петьо Пандира

Започна кампания по набиране на средства за изграждане на скулптурата на Петьо Пандира

Бронзова скулптура на популярния бургаски зевзек Петко Благоев, по-известен като Петьо Пандира, ще подканя всички жители и гости на морския град да се качват на „отпътуващия мост“.

Бронзова скулптура на популярния бургаски зевзек Петко Благоев, по-известен като Петьо Пандира, ще подканя всички жители и гости на морския град да се качват на „отпътуващия мост“.

Тя ще допълва цялостната композиция на морска тематика в пространството пред реновирания символ на Бургас – Моста. Мястото не е избрано случайно. Старите бургазлии си спомнят, че като спасител Петьо Пандира се е подвизавал най-често в този район и част от лакърдиите му са свързани именно с моста, плажа, гларусите и морето.         

Преди няколко месеца бе проведен конкурс, на който журито избра пластиката, която представя най-точно образа на самобитния шегаджия. Тя е дело на бургаския автор Руси Костадинов и представя Пандира в моряшка фланелка, гордо изправен с неизменната усмивка на лице, с гларус в лявата ръка и разперена като за приятелски поздрав десница.

Скулптурата ще бъде отлята от бронз в реален размер, който с постамента ще бъде с височина до 1.80 см. Идеята за издигане на скулптура на Петьо Пандира в родния му град датира повече от 12 години. През първите години са правени неуспешни опити за нейната реализация. Реалното й изпълнение започва в началото на миналата година, когато в Община Бургас отново е внесено предложението и подписка от видни радетели на българската култура и изкуство, и приятели на Пандира, начело с големия български режисьор Рангел Вълчанов, който вчера ни напусна няколко дни преди да навърши 85 години и преди да види завършен образа на своя приятел.

В момента Община Бургас съдейства на Инициативния комитет за съгласуване и провеждане на необходимите процедури по Закона за културата и Закона за устройство на територията. За окончателно финализиране на изграждането на скулптурата на неподражаемия с лакардиите си бургазлия Инициативният комитет стартира кампания за набиране на необходимите средства. Всеки, който желае да подкрепи и подпомогне благородната инициатива, независимо дали е юридическо и физическо лице, може да ползва откритата сметка в лева: Сметката е в Токуда банк – клон Бургас:

IBAN BG 23   CREX 9260  1052 773701

Банков код 26092604

BIC код  CREXBGSF  

Идеята е през следващата година, когато се навършват 95 години от рождението на баш бургазлията Петьо Пандира, бронзовата му осанка да посреща гостите на най-романтичното място и символ на града – Моста.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега