Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва реконструкция на Лятно кино "Яворов" и крайбрежната алея в Поморие

Започва реконструкция на Лятно кино "Яворов" и крайбрежната алея в Поморие

Кметът Иван Алексиев подписа тристранен договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър за финансиране на инвестиционно намерение на Община Поморие за реконструкция на Лятно кино „Яворов” и Крайбрежна алея „Яворов”. Одобреният проект е на обща стойност 586 206,88 лв. без ДДС, безвъзмездната финансова помощ е на 100 % от всички разходи, а срокът за изпълнение – до 31.08.2015 г.

КметътИван Алексиев подписа тристранен договор с Изпълнителната агенция по рибарствои аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър зафинансиране на инвестиционно намерение на Община Поморие за реконструкция наЛятно кино „Яворов” и Крайбрежна алея „Яворов”. Одобреният проект е на общастойност 586 206,88 лв. без ДДС, безвъзмездната финансова помощ е на 100 % отвсички разходи, а срокът за изпълнение – до 31.08.2015 г.        

Построенпреди повече от 30 години, летният театър е със силно увредена фасада, вътрешнипомещения и естрада. Неподдържан през годините, един от символите на градапридоби реалната опасност от срутване и причиняване на значителни екологичнищети. С проекта за реконструкцията му се предвижда поставяне на хидроизолация,подмяна на настилката и оформяне на кино-кабина, гримьорни, коридори, складовеи санитарни възли, като във всички помещения ще се инсталира модернапожароизвестителната система. Цялостно ще бъде подменено осветлението, ел. иВиК мрежите. Амфитеатрално ще бъдат разположени нови седалки.        

“Уникалноразположеното лятно кино има голяма сантиментална стойност не само запоморийци, но и за много от гостите на нашия град. В независимо изследване наНационалната телевизия е обявено за най-красивото и автентично лятно кино наБългария. С реализирането на проекта ще се стремим да запазим неговатанеповторима атмосфера и заедно с обособяването на алея „Яворов” да възродимспомените на няколко поколения, както и да превърнем мястото в  предпочитана сцена за изява на най-добритебългарски поети, музиканти, писатели и актьори”, коментира кметът Алексиев.        

Проектътпредвижда още и реконструк​ция на крайбрежната алея „Яворов” в отсечката междуСтария кей и Лятното кино.  Замисленакато зона за отдих, алеята, създадена в памет на великия български поет Яворов,в момента е доста амортизирана. По нея са извършвани само частични ремонти отсъздаването й преди повече от 45 години. През зимата на 2012 г. силна бурянанесе значителни щети на инфраструктурата на целия крайбрежен булевард,вековни дървета бяха изкоренени.        

Налюбимото място за разходка, се предвижда монтирането на шест големи каменниблока, с височина около 2м., върху които ще се изпишат стихове на Яворов. Околовсеки един от тях ще се оформи настилка от павета и подходи според конкретнияслучай. Предвидено е монтирането на декоративно осветление и цялостноозеленяване на прилежащото пространство. Ще се подменят стълбовете и ще сепоставят осветителни тела с по-голяма височина и мощност. В проекта сапредвидени два къта за пластични композиции на морска и рибарска тематика и двапъти повече пейки за отдих. По протежение на цялата алея ще бъдат засадени новии екзотични растителни видове, пригодени за условия във влажна и солена среда,като по този начин алеята ще се доближи до първообраза си през далечната 1968година.        

Проектнотопредложение на Община Поморие се финансира в рамките на Дейност 13 от Насокитеза кандидатстване по Мярка 2.2. от Местната стратегия за развитие на МИРГПоморие-Несебър, която включва: “Инициативи за естетизиране на градската среда,опазване, ревитализация и използване на КИН, чрез превръщане на природнитедадености в инструмент за развитие”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега