Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Здравната вноска за безработните остава 16,80 лева на месец

Здравната вноска за безработните остава 16,80 лева на месец

Хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Хората, които самивнасят задължителните си здравноосигурителните вноски (например трайнобезработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряватот държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла наКодекса за социално осигуряване,трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, закойто се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2014 г.трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2014г.

Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.От НАП напомнятсъщо, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасятздравноосигурителните си вноски подават в териториалните структури на НАП попостоянен адрес декларация – образец 7.

Тя се подава в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца навъзникване на задължението за осигуряване от лицата, които не саосигурени на друго основание. Тоест ако от 1 януари сте в това качество итрябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25 февруари трябва да подадете декларация образец 7.

Здравноосигурителнитеправа на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не савнесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърсимедицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата севъзстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Гражданите могат да направят справка заздравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които имлипсват здравноосигурителни вноски чрез електроннатауслуга на НАП.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега