Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Здравни инспектори издадоха 40 акта за пушене в болници

Здравни инспектори издадоха 40 акта за пушене в болници

40 акта, 783 предписания и 32 наказателни постановления за неспазване на правилата за пушене на закрити места в болниците са издали здравни инспектори след извършване на тримесечни проверки, съобщават от Министерството на здравеопазването.

40 акта, 783 предписания и 32 наказателни постановления за неспазване на правилата за пушене на закрити места в болниците са издали здравни инспектори след извършване на тримесечни проверки, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Проверките са част от национална кампания за информиране на младите жени за вредата от пушенето по време на бременност, с цел да се намалят здравословните рискове за бъдещите им деца.

В продължение на 3 месеца здравните инспектори са проверили 8720 лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ и други. Всички обекти са с обособени родилни акушеро-гинекологични отделения или в тях се оказва специализирана медицинска помощ на бременни жени.

Най-много проверки са извършени в София – проверени са 4756 лечебни заведения, в Благоевград – 734, и Кюстендил – 356. Най-често констатираните нарушения са липса на обозначения на помещенията или сградите, в които е избрано да не се пуши. Само в седем от проверените лечебни заведения са обособени помещения, в които се допуска тютюнопушене.

Най-голям е броят на предписанията, издадени от регионалната здравна инспекция в Хасково. От наказателни постановления 29 са на физически лица, а три – на еднолични търговци. Най-голям брой наказателни постановления са издадени от Столичната здравна инспекция – 20. Общата сума на наложените санкции е 1950 лева, от тях 1800 лева са постановления за нарушенията на физически лица, отчитат от здравното министерство.


В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система. При мъжете например пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа.

При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт. Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средно тези бебета тежат с 200 грама по-малко спрямо бебетата, родени от непушачки.

Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените. Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма.

Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден. Но, ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както и на майка непушачка. За съжаление  около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца. Целта на МЗ е все по-малко хора да посягат към вредния навик.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега