Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Здравните власти предлагат: Карантината след положителен PCR - 10 дни, а при контактните - 7

Здравните власти предлагат: Карантината след положителен PCR - 10 дни, а при контактните - 7

Основният въпрос, който е обсъждан на днешното заседание на Националния пандемичен комитет е темата за ваксинирането.

Здравните власти предлагат смекчаване на противоепидемичните мерки още от следващата седмица. Това обяви зам.-министърът на здравеопазванет доц. Георги Йорданов. По думите му причина за това действие е, че "новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10”.

По думите му ще се промени и режима за допуск до страната ни. От утре влизащите у нас, освен зелен сертификат ще трябва да представят и негативен ПСР тест.  "Имаме казус с българите, които караха празниците в екзотични страни - те не могат да се приберат. Има и казус с голяма група британски туристи - 1200 души, които идва у нас на ски - те трябва освен зелен сертификат трябва да имат и PCR. Великобритания е страната с най-голям брой болни от Омикрон. Трудно ще допуснем несертифицирани англичани да сеят зараза в Банско", заяви доц. Йорданов.

Основният въпрос, който е обсъждан на днешното заседание на Националния пандемичен комитет е темата за ваксинирането. 

"Нашата страна остава в опашката по ваксинация в ЕС. Излязоха първите преброяването - 35.7 е процентът на ваксинираните българи. Искаме да постигнем поне 60% и си поставяме задача до края на януари да ваксинираме поне 500 хиляди души", съобщи още доц. Георги Йорданов, който оглави новия Националния пандемичен комитет.

Припомняме, че Комитетът бе сформиран преди дни от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Неговата задача е да анализира и координира дейностите по изпълнението и контрола на въведените в страната противоепидемични мерки.В състава на комитета влизат представители на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега