Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Здравните власти търсят оздравели от COVID-19, желаещи да дарят кръвна плазма

Здравните власти търсят оздравели от COVID-19, желаещи да дарят кръвна плазма

Тя се използва за лечение на тежко болни пациенти с коронавирусна инфекция.

Здравните власти търсят оздравели от COVID-19, желаещи да дарят кръвна плазма. Тя се използва за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Ценното на този метод е, че използва естествените антитела, произведени от човек, прекарал инфекцията.

Сред изискванията към кандидат-дарителите на рековалесцентна плазма са:
>> Да бъдат на възраст между 18 г. и 55 г.;
>> Да имат положителен резултат от PCR-тест;
>> Да са минали не по-малко от 40 дни след положителния PCR тест;
>> Здравословното им състояние да не изисква прием на лекарства.

На място се снема подробна анамнеза и се правят изследвания за трансмисивни инфекции и за наличие на антитела срещу COVID-19. Процедурата трае около 40 мин. Извършва се с апарат за плазмофереза – т.е. кръвта преминава през машина, която отделя плазмата. Манипулацията се осъществява чрез пункция на вената (както при кръводаряване) и не е болезнено.

Всеки желаещ да бъде дарител може да получи допълнителна информация от Националния център (от 8.00 ч. до 18.30 ч.). Телефони за връзка:
02 92 104 61 (всеки работен ден - от 8.00 ч. до 18.30 ч.; в почивните дни - от 9.00 ч. до 16.00 ч.);
02 92 104 17 (всеки работен ден - от 7.30 ч. до 16.00 ч.).

„COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва автоимуна или коагулационен етап и накрая са късните последици. По отношение на първия етап е ясно, че плазмата, която съдържа антитела е ефективна и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида вирус неутрализиращи тела”. Това заяви хематологът д-р Чавдар Ботев в ефира на NOVA.

„Във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен се появиха революционни открития, а именно, че това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплимента, т.е. силен имунен отговор”, каза още той.

Той обясни, че между осмия и десетия ден вирусът отива към белия дроб, влиза и в някои малки съдове. „В този период най-често започва производството на антитела и когато те се свържат с вируса се появява цитокинна буря и започва автоимунният процес и тромбозата”, посочи Ботев. И допълни: „Ако се прави плазмафереза, ефиктивността на метода е 90%”. Според него най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между 5-тия и 8-мия ден.

„16% от тежките случаи на хора, на които е прелята плазма, умират. При интубираните смъртността е 44%. Идеята ми е да обуча хора, които да правят такава терапия и мога да направя така, че консумативите за всеки болен при еднократна терапия да бъде 30 лв”, заяви хематологът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега