Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Жена, продала 5 от децата си в Гърция: Ще ги гледат по-добре, тук е мизерия

Жена, продала 5 от децата си в Гърция: Ще ги гледат по-добре, тук е мизерия

За едно бебе организаторите разделяли между 15 и 30 хиляди евро, разказва жена, която е родила и продала свои деца в Гърция.

На 8 август на остров Крит бе разбит канал за трафик на бебета, при който властите задържаха четирима души за незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета. Сред експлоатираните жени са и българки. От разследването на острова стана ясно, че търговията с новородени не е отшумяла, а напротив - мрежата става все по-голяма. Жените с български документи пък са били жители на Югоизточна България - Бургас, Камено, Айтос, Сливен и Варна.

Камено e мястото, което вече 20 години, е инкубатор за чужди бебета. Сега бременни няма. Всички, които очакват бебета или даряват яйцеклетки, са в чужбина. Срещаме Зина, която живее с двамата си сина в махалата в града. Вярва че на другите деца, които е родила и продала за осиновяване, е дала много по-голям шанс за хубав живот.

„Родих ги в Атина. Предадох ги на една жена в такси и това беше. Там ще ги гледат по-добре, а тук е мизерия. През живота си съм раждала 7 пъти и имам 1 аборт”, споделя жената.

За едно бебе организаторите разделяли между 15 и 30 хиляди евро, разказва Зина. В схемите със сурогатното майчинство част от печалбата отивала и при лекари. Голям брой от жените само дарявали яйцеклетки, което струвало около 1500 евро. Според българското законодателство сурогатното майчинство е забранено.

„В последните три години нямаме осъдени лица. Това беше в един по-ранен период, където имаше доста производства - около 20 на година. Тогава беше и бумът на трафикиране и на установяване на този вид престъпление”, коментира районният прокурор на Бургас Мария Маркова.

Освен Зина, други майки, продавали бебета си, не успяваме да срещнем. В Районна прокуратура в Бургас има само четири досъдебни производства от минали години и нито един подаден сигнал за трафик на бебета или яйцеклетки.

„Като причина мога да посоча, че голяма част от лицата вече не живеят на територията на съдебен район Бургас. Същите са изнесени към западна Европа или Гърция", поясни Маркова.

Докато преди години жените от Камено и съседните селища са склонявани да продадат бебетата си, сега тенденцията е различна, разказват разследващите. Жените сами търсят трафикантите. И след раждането остават в чужбина. До следващото бебе.

Макар тези престъпления да са труднодоказуеми, схемите не са тайна. А профилът на жените е един и същ - с нисък социален статус и необразовани.

През последните две години Камено е преобразено, а ромските фамилии вече имат големи и хубави къщи. Един от осъдените за трафикиране на бременни жени в Гърция е Латиф. Той и съпругата му са в затвора с десетгодишни присъди. Съседите им ги описват като добри хора. Всички обаче знаят от какво е печелил. Жена му помагала в набирането и увещаването на жени да продадат децата си. А такива в Камено, Бургас, Ямбол и Айтос имало много.

Междувременно пътят на трафикираните деца е различен. Някои от бебетата биват осиновявани в Гърция, други се продават в трети страни като Швейцария, Австрия или Англия.

Източник: Nova


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега