Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зимна икономическа прогноза: Забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията

Зимна икономическа прогноза: Забавено възстановяване на растежа и по-бързо намаляване на инфлацията

През 2025 г. все още се очаква икономическата активност да нарасне с 1,7 % в ЕС и с 1,5 % в еврозоната.Очаква се по-бързо от прогнозираното забавяне на инфлацията през есента.

След ограничен растеж миналата година икономиката на ЕС навлезе в 2024 г. с по-слаб от очакваното темп. В зимната междинна прогноза на Европейската комисия растежът както в ЕС, така и в еврозоната се намалява до 0,5 % през 2023 г. в сравнение с прогнозираните 0,6 % в есенната прогноза, и до 0,9 % (от 1,3 %) в ЕС и 0,8 % (от 1,2 %) в еврозоната през 2024 г. 

През 2025 г. все още се очаква икономическата активност да нарасне с 1,7 % в ЕС и с 1,5 % в еврозоната.Очаква се по-бързо от прогнозираното забавяне на инфлацията през есента. Според прогнозите за ЕС инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) ще спадне от 6,3 % през 2023 г. до 3,0 % през 2024 г. и 2,5 % през 2025 г. В еврозоната се очаква тя да намалее от 5,4 % през 2023 г. на 2,7 % през 2024 г. и на 2,2 % през 2025 г. 

Очаква се растежът отново да се ускори през 2024 г. след слабите резултати в началото на годината

През 2023 г. растежът беше възпрепятстван от намаляването на покупателната способност на домакинствата, силното затягане на паричната политика, частичното оттегляне на фискалната подкрепа и намаляващото външно търсене. След като през втората половина на миналата година почти се стигна до техническа рецесия, перспективите за икономиката на ЕС през първото тримесечие на 2024 г. остават слаби.Въпреки това все пак се очаква икономическата активност постепенно да се ускори тази година. 

При продължаващото намаляване на инфлацията ръстът на реалната работна заплата и устойчивият пазар на труда следва да подпомогнат съживяването на потреблението. Въпреки намаляващите маржове на печалба се очаква инвестициите да се възползват от постепенното облекчаване на условията за кредитиране и от продължаващото прилагане на Механизма за възстановяване и устойчивост. Освен това се очаква търговията с чуждестранни партньори да се нормализира след слабите резултати през миналата година.Очаква се темпът на растеж да се стабилизира от втората половина на 2024 г. до края на 2025 г.

По-бърз от очакваното спад на инфлацията

Спадът на общата инфлация през 2023 г. беше по-бърз от очакваното, като до голяма степен се дължеше на понижаването на цените на енергията. Поради забавянето на икономическата активност облекчаването на ценовия натиск през втората половина на миналата година обхвана нови стоки и услуги.По-ниските от очакваното инфлационни резултати през последните месеци, по-ниските цени на енергийните суровини и по-слабата икономическа динамика бяха причина за по-бързо намаляване на инфлацията от очакваното в есенната прогноза. 

В краткосрочен план обаче изтичането на срока на действие на мерките за енергийна подкрепа в държавите членки и по-високите разходи за корабоплаване след смущенията в търговията в Червено море се очаква да окажат известен натиск за повишаване на цените, без да се нарушава процесът на намаляване на инфлацията. До края на прогнозния период се очаква общата инфлация в еврозоната да е малко над целта на ЕЦБ, а инфлацията в ЕС да е малко по-висока.   

Повишена несигурност на фона на геополитическо напрежение

Тази прогноза е съпътствана от несигурност на фона на продължителното геополитическо напрежение и риска от по-нататъшно разширяване на конфликта в Близкия изток. Увеличението на транспортните разходи вследствие на смущенията в търговията в Червено море се очаква да окаже само незначително въздействие върху инфлацията. 

Възникването на допълнителни смущения обаче може да доведе до нови затруднения в доставките, които може да блокират производството и да доведат до повишаване на цените.Във вътрешен план рисковете във връзка с базовите прогнози за растеж и инфлация са свързани с това дали потреблението, ръстът на заплатите и маржовете на печалба ще бъдат под или над очакваното, както и с равнището на лихвените проценти и за какъв период от време. Климатичните рискове и нарастващата честота на екстремните метеорологични явления също продължават да представляват заплаха. 

Контекст

Зимната икономическа прогноза от 2024 г. предоставя актуализация на есенната икономическа прогноза от 2023 г. с акцент върху динамиката на БВП и инфлацията във всички държави — членки на ЕС.Зимната прогноза се основава на набор от технически допускания относно обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, актуални към 29 януари 2024 г. По отношение на всички други входящи данни, включително допусканията относно държавните политики, за прогнозата е използвана информацията, налична до 1 февруари 2024 г. включително.

Всяка година Европейската комисия публикува две подробни прогнози (пролетна и есенна) и две междинни прогнози (зимна и лятна). Междинните прогнози обхващат годишния и тримесечния БВП и инфлацията за текущата и следващата година за всички държави членки, както и съвкупните данни за ЕС и еврозоната.Следващата прогноза на Комисията ще бъде пролетната икономическа прогноза от 2024 г., която се предвижда да бъде публикувана през месец май.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега