Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК

Министър Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК

Мотивите му са свързани с писмо до Народното събрание за актуализация на бюджета на здравната каса за 2018 година.

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на НЗОК - проф. Камен Плочев. Мотивите му са свързани с писмо до Народното събрание и до парламентарните групи на политическите сили в парламента с искане за актуализация на бюджета на здравната каса за 2018 година поради натрупани задължения към европейски здравни каси. От думите на здравният министър стана ясно, че на този етап актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима.

Кирил Ананиев е поискал оставката на проф. Плочев още в сряда, 14.02.2018 г., по време на среща с управителя на касата, като основния му аргумент е нарушаване на законовата процедура. Ето какво коментира министърът пред журналисти днес:

"Попитах проф. Плочев: „Има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание?“, неговият отговор беше: „Не“. Когато извадих писмото и показах подписа му, той отговори, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му. В този момент той помоли да се обадим в Касата, за да видим как е изведено писмото и каква е цялата процедура по съгласуването му.

В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал без да гледа. В това писмо по същество се казва, че имаме задължения над 200 млн. лв.  към здравните каси в другите държави. И това е вярно, не е лъжа, но през главата на Надзорния съвет на здравната каса, на здравния министър и на Министерския съвет  проф. Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК, а това въобще не е във функциите му на управител", коментира министър Ананиев.

След като било установено, че професор Плочев е подписал писмото, шефът на Касата е поел ангажимента да подаде оставка, което е трябвало да се случи вчера. Министър Ананиев посочи, че не може еднолично да го уволни, че това е работа на Парламента. Въпреки това, той подчерта, че настоява за оставката на началника на НЗОК.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега