Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лева

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лева

След възложената спешна проверка стана ясно, че от края на 2015 година в счетоводната дирекция на касата не е предоставяна навременна информация за постъпилите искове от чужди здравни фондове.

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лева, предава БНТ. Системни нарушения при осчетоводяването на задълженията към чужди здравни каси откри Надзорния съвет на фонда.

След възложената спешна проверка стана ясно, че от края на 2015 година в счетоводната дирекция на касата не е предоставяна навременна информация за постъпилите искове от чужди здравни фондове, предава БНТ. Затова и нямало коректни данни за размера на просрочените дългове.Оттам идва и огромното разминаване в информацията, която миналата седмица предоставиха управителят на касата и финансовият министър.

След възложената от Надзорния съвет спешна проверка се оказа, че към края на януари общите дългове са над 271 милиона, като 133 от тях са просрочени. Част от тях ще бъдат платени до края на годината с предвидените в бюджета на касата 73 милиона лева. Останалите ще бъдат прехвърлени за следващата година. За целта ще се водят преговори с чуждите фондове. 

"Няма да има категорично проблем с лечението на пациентите. Плащанията и договореностите за разсрочено плащане са едно, лечението на пациентите съвсем друго нещо. Касата има редица контролни механизми за управление на всички видове здравноосигурителни плащания. Така че, ако сега говорим за актуализация на бюджета - това означава, че ние от НС на НЗОК няма как да си свършим работата", коментира Жени Начева - председател на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега