Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дигитализираха уникалната восъчна експозиция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Дигитализираха уникалната восъчна експозиция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Създаването на музея е по инициатива на Медицинския факултет и Асоциацията на студентите медици в България – Бургас, които взеха дейно участие в подготовката на експозицията. Всеки може я посети и разгледа безплатно.

Дигитализираха 56-те мулажи от експозицията, която постави началото на Музея на медицината в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Колекция от восъчни фигури е уникална за страната.  Нейното споделяне в дигитален вид ще подпомогне не само студентите, но и другите специалисти по медицина.

По време на дигитализирането присъстваше и Ректорът на Университета проф. д-р Христо Бозов, дм, който с интерес проследи процеса.

Поканените специалисти са партньори по проект „Център по върхови постижения УНИТЕ“ от русенския университет и са водещи в дигитализирането на обекти от културно историческото наследство. Преди няколко месеца, те дигитализираха голяма част от експонатите на Регионалния исторически музей в Бургас и Туристически комплекс „Акве Калиде“. Ръководител на екипа от Русе е проф. Георги Христов.

Идеята за дигитализирането на експозицията е на ръководителя на дирекцията по  дигитализация, следдипломно и дистанционно обучение проф. Евдокия Сотирова.

Мулажите представляват триизмерни восъчни модели, които реалистично изобразяват заболявания с прояви по кожата и видимите лигавици. Известните мулажни сбирки в различни държави в Европа са около 20 на брой и повечето от тях се намират в големи университетски центрове. В миналото восъчните модели са намирали приложение в процеса на обучение на студенти и лекари. Днес те внимателно се съхраняват заради голямата им историческата и академична стойност. В България до скоро беше известна единствено мулажната сбирка, с която се гордее Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница. От скоро, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е горд собственик на експозицията.

Създаването на музея е по инициатива на Медицинския факултет и Асоциацията на студентите медици в България – Бургас, които взеха дейно участие в подготовката на  експозицията. Всеки може я посети и разгледа безплатно.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега