Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Гражданска инициатива предлага териториалните дирекции в Бургас да станат кметства

Автор: "PoligrafF" , от 07.02.2019 0
А кметовете - да се избират пряко от местното население.

Местна гражданска инициатива предлага сегашните Центрове за административни услуги (ЦАУ) в Бургас да станат районни кметства, а кметовете да се избират пряко от местното население, в рамките на местните избори. Комитетът, изготвил предложението, наброява 70 души, а негови съучредители и председатели са изявени общественици от политическия и културния живот в града - Даниела Божинова, Живко Табаков, Иво Баев, Митко Иванов, Стоян Грозев.  

Идеята на инициативата е в рамките на два месеца идеята да бъде популяризирана сред общностите в отделните райони, квартали и комплекси на града, а в началото на април предложението да бъде входирано за гласуване от Общински съвет. Според най-оптимистичния сюжет, ако предложението бъде прието, районирането можело да стане факт в рамките на две седмици и на изборите през октомври бургазлии да гласуват не само за кмет и общински съветници, но и за районни кметове, обясни Живко Табаков.

Юристът Иво Баев посочи, че градът ни напълно отговаря на законните изисквания за райониране, каквото има в София, Пловдив и Варна. Минималното население за обособяване на район било 25 хил. души, а само в ЦАУ “Възраждане” били регистрирани около 57 хил.

”Бургас става все по-голям като територия и население. Нашата идея отговаря и на идеята за децентрализация на властта и ще даде необходимите инструменти на местното управление да решава повече местни проблеми. Пряко избраните хора ще бъдат познати на местното население, ще бъдат по-добре информирани за проблемите и по-съпричастни към нуждите на района, отколкото на което и да било лице, спуснато отгоре”, коментира още Баев.

Според Даниела Божинова, това ще се отрази добре и на изборния процес, давайки на избирателите по-добра представителност в местната власт. По думите й, промяна в разходите за данъкоплатеца нямало да има, тъй като съществуващият в момента щат щял да бъде преструктуриран. Възможно било дори оптимизирането на местната власт, имайки предвид числеността, необходима на едно централизирано управление.

Табаков подчерта, че внасяли предложението сега, “за да не бъде асоциирано то с предизборна платформа” на един или друг кандидат и посочи, че очаква подкрепата на независимите общински съветници, както и на БСП, имайки предвид, че идеята бе част от кандидат-кметската кампания на покойния Евгений Мосинов.

Колкото до мнозинството и ГЕРБ, от ръководството на гражданската инициатива проявиха известна доза оптимизъм, посочвайки че въпреки противопоставянето на районирането в столицата, например, изборните резултати показват, че формулата работела и в полза на управляващите. Освен това, тя щяла да даде шанс на активни, амбициозни и кадърни хора извън приоритетните фигури в листите да се изявят.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Обичаме си го този наш Бургас и това е!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Удовлетворени ли сте от изборните резултати в Бургас?

Да Не 50/50
виж резултатите или