Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Да подготвим дома си за дълго отсъствие по празниците

Автор: "PoligrafF", от 25.04.2019 0
Практически съвети за сигурност и тънки сметки

Предстои поредица почивни дни. Днес е последният работен ден за седмицата и голяма част от нашенци вече се отправят на път, за да прекарат празниците извън дома. Голямото пътуване започва още днес. Някои ще гостуват на роднини и приятели, други ще се порадват на отдих в планината или по зимните ни курорти. За да не се притеснявате за безопасността на дома си и високите сметки след празниците Ви предлагаме няколко кратки и практични стъпки.


Сигурността е сред основните притеснения, когато се отправяме на път и оставяме дома си без надзор. Ето какво можете да направите, преди да се качите в колата и да отпрашите, за да не се тревожите:

- Не съобщавайте публично, че предприемате дълго пътуване, както и кога точно ще заминете/ще се приберете. Избягвайте предварителното обявяване в социалните мрежи, както и случайното споменаване пред непознати хора.

- Внимавайте с непознати хора, които се навъртат около жилищната сграда и задават въпроси. Често крадците проучват предварително кой ще пътува и къде ще “има плячка”.

- Предупредете съсед от етажа, на когото имате доверие, или домоуправителя на входа, че ще отсъствате. Помолете го да хвърля по едно око за нередности.

- Проверете всички врати и прозорци. Те трябва да се затварят плътно. Заключете ключалките на входната врата. Може за всеки случай да поверите резервен на домоуправителя.

- Може да помолите близък, който остава у дома за празниците, да наглежда дома Ви. Достатъчно е да влиза в жилището от време на време, да включва осветлението, да преглежда за нередности.

- Ако има такава възможност, оставете по-ценните предмети на съхранение при близки приятели или роднини.

- Ако оставяте ценности у дома, приберете ги на сигурно място. Най-добре ги пръснете на различни места.


За да не се притеснявате за безопасността и високите сметки след празниците:

- Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше отсъствие. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия.

- Изключете всички осветителни тела.

- Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.

- Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел. инсталацията на Вашия имот.

- Можете да спрете и водата в жилището, за да не се тревожите за евентуални аварии.

- Запишете показанията, преди да заминете, и сравнете данните при завръщането си.


Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или