Какво научихме за изкуствения интелект на Facebook от вчерашния срив?

Автор: "PoligrafF", от 04.07.2019 0
Какво вижда на снимките ни Facebook?

Вчера платформите на Facebook (самата социална мрежа, Instagram и WhatsApp) претърпяха мащабен срив по целия свят. В продължение на часове потребителите не можеха да споделят, обменят и визуализират графични файлове.

По информация на CNN, от компанията са извършвали рутинна профилактика на сървърите и системите си, която предизвикала проблема със снимките и видеоклиповете. Рано тази сутрин българско време техногигантът заяви, че всички бъгове били отстранени. От Facebook отрекоха да са ставали жертва на хакерска атака.

Това, което сривът ни загатна, обаче, е по-интересно от конкретните причини за поредния краш на социалната мрежа. Във времето, в което Facebook бе сив и скучен заради липсата на графични изображения, системата на платформата ни позволи да надникнем в начина, по който изкуствения интелект на компанията вижда, прочита и интерпретира снимките ни.

С въвеждането на графичната търсачка и програмите за “четене на екрана” за хора с увредено зрение, Facebook впрегна силите на изкуствения интелект. Всички снимки и видеа, които се ъплоудват на сървърите на платформата се преглеждат от високотехнологичната машина, която ги прекарва през алгоритми за лицево разпознаване и отличаване на предмети и елементи.

В резултат, неодушевения компютър записва, че на определена снимка се вижда мъж, жена, цвете, хамбургер, коте и т.н. В часовете, в които снимките във Facebook не се зареждаха, в интерактивната кутия се появи надпис “image may contain: … “.

За съжаление, изкуствения интелект на Facebook очевидно е все още рудиментарен по отношение на разпознаването на лица и предмети в графични изображения, тъй като на апетитните картинки за лека вечер, които Ви споделяме всеки ден на нашата страница, системата разпозна единствено, че евентуално става дума за храна.

На някои потребителски профилни снимки бе изписано, че “може да съдържат: мъж/жена, брада/дълга коса”. На други пък се появиха напълно противоречиви надписи за “навън” и “всекидневна” едновременно.

Една от причините за неточностите, разбира се, може да се окаже ниското качество на графичните изображения, които потребителите споделят. Много от снимките са преминавали поне по веднъж през алгоритмите за копресиране (намаляване на размера, респективно на качеството) на снимката на социалната мрежа. Други пък просто се заснемат с по-лошо качество. Друг проблем са струпванията на елементи, хора, предмети, което прави разграничаването на всеки от тях предизвикателство.

Изводът обаче е един - дори гиганти като Facebook, за които трудно остават тайни от ежедневието ни, изкуственият интелект все още не е достигнал нивото на научната фантастика, която често си представяме.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или