Камък от времето на император Нерон ще бъде показан за първи път в "Акве Калиде"

Автор: "PoligrafF" , от 02.11.2018 0
Находката променя датировката на комплекса.

Уникален експонат ще бъде експониран за разглеждане от 2-ри до 30-ти ноември в музея в “Акве Калиде”. Това е камък от времето на император Нерон, който беше намерен по време на археологическите проучвания в туристическия комплекс.

Находката ще бъде показана за първи път пред публика, тъй като до този момент бе обект на проучване. Според учените, откритият камък бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на Римските терми в “Акве Калиде”. Доскоро се предполагаше, че термалният комплекс е изграден от император Траян през II в. сл. Хр., тъй като останалите римски бани в региона са построени по това време.

След откриване и разчитане на надписа върху камъка, долната хронологическа граница на римските обекти в “Акве Калиде” се измества в началото на втората половина на I в. сл. Хр. като това се илюстрира от надпис на Нерон за построяване на баня.

Според Н. Шаранков, началото на “Акве Калиде” се датира между 60 и 68 г. от I в. Проучвателят допуска, че е възможно банята да е изградена около 61 г., когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия.

Археологическите проучвания, ръководени от археолог доц. Димчо Момчилов, разкриват още няколко структури към средата на I в. Между тях е мраморен басейн. Разкрити са 5 стъпала от източния му край, които се намират точно пред входа на Банята на Сюлейман - днешен музей. По-голямата час от това съоръжение остава под основите на турската баня.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или