Над 2000 бургазлии четоха заедно в автобуса разказа "Калинката" в Деня на книгата

Автор: "PoligrafF", от 24.04.2019 0
Доброволци разпространяваха книжка с разказа по линии Б1, Б2, 11 и 12.

За седми път Бургас отбеляза Деня на книгата (23 април) с инициативата “Четем заедно една книга”. Във вторник над 2000 жители и гости на града “четоха заедно” разказа “Калинката” на популярния писател и сценарист на някои от най-хитовите сериали у нас - Александър Чобанов. Доброволци разпространяваха книжка с разказа в автобусите по линии Б1, Б2, 11 и 12.

Традиционната проява е по инициатива на бургаското читалище “Изгрев 1909”, което съчета Деня на книгата със своя 110-и рожден ден. В рамките на кампанията в Бургас гостува самият Александър Чобанов, който се срещна със свои почитатели.

”Любовта ми към четенето бе провокирана от двамата ми дядовци, а писането започна с подтик от страна на учителката ми по литература. Тя още следи развитието ми и винаги идва на представянията на книги. Помня много ясно деня, когато прописах. После започнаха сценариите, това ми даде много дисциплина”, сподели още Чобанов пред бургаските си почитатели. Той разказа за филма “Слънчев бряг”, който е сниман в Бургас и предстои да излезе по кината тази година.

Заслужени аплодисменти и много настроение предизвика театралният етюд на учениците от класа по актьорско майсторство на НУМСИ “Проф. П. Владигеров” с преподавател Даниела Георгиева-Стоянова. Талантливите младежи се превъплътиха в героите от разказа “Калинката”.

Идеята в един ден, един град да чете една книга датира от 1998 г. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът “One City, One Book” е познат в Германия, Англия и Ирландия. По-рано през април в Холандия също се проведе подобна инициатива, с която страната отбеляза националната си Седмица на книгата.

През 2013 г. народно читалище “Изгрев 1909” за първи път приложи тази добра практика в града и представи младия писател Явор Веселинов, последван от авторите Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев, Янчо Чолаков, Радко Пенев и Георги Бърдов.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или