Ученичка от Швеция бе номинирана за Нобелова награда за мир

Автор: "PoligrafF", от 15.03.2019 0
Ако спечели, Тънберг ще се окаже най-младият носител на приза.

Ученичка от Швеция бе номинирана за Нобелова награда за мир. Грета Тънберг получи признанието заради активната си позиция и участието си в международното движение за борба с климатичните промени. Номинираха я трима норвежки министри, предава ВВС.

Ако спечели, Тънберг ще се окаже най-младият носител на приза, подобрявайки своеобразния рекорд на Малала Юсуфзай, която получи наградата на 17-годишна възраст, заради борбата си за достъп на момичетата до образование в Пакистан.

Грета е едва на 16 години, но се смята за един от лидерите на международното движение срещу климатичните промени. Днес се очаква хиляди ученици по целия свят да излязат на протест под мотото “Петъци за бъдещето”, иницииран от нея. В него ще се включат деца и младежи от над 100 страни.

Първата от серията демонстрации на Грета се състоя пред шведския парламент през август миналата година. Оттогава почти всеки петък тя отсъства от часовете, за да провежда своите протести и прояви. През декември изнася и реч пред ООН.

Кандидатите за Нобеловата награда за мир тази година са 301. 78 от тях са организации, а останалите 223 са личности. Имената им обаче по традиция остават тайна. Все пак авторите на одобрените кандидатури нерядко споделят за своите фаворити.

Миналата година сред номинираните бяха редица политици като лидерите на Северна и Южна Корея, както и премиерите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев. Говореше се дори за номинация на Доналд Тръмп.

В крайна сметка с приза бяха удостоени Денис Муквеге и Надя Мурад. Д-р Муквеге е гинеколог, който от години лекува жертвите на сексуално насилие в Демократична република Конго. Надя Мурад, от своя страна, кюрдската активистка от Ирак, която е била жертва на сексуално насилие. Още за тях прочетете тук.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или