Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Колко са номинираните за Нобел българи?

Колко са номинираните за Нобел българи?

Макар до момента България да не може да се похвали с Нобелов лауреат, оказва се, че имаме доста номинирани за престижната награда сънародници.

Макар до момента България да не може да се похвали с Нобелов лауреат, оказва се, че имаме доста номинирани за престижната награда сънародници. Сред тях са Пенчо Славейков, Иван Вазов, Йордан Йовков и др.

Припомняме Ви, че Нобелови награди се връчват в шест направления - медицина, физика, химия, литература, икономика и мир. Номинации могат да правят лауреати на приза, декана на скандинавски факултет в съответната област, както и учени, които Кралската шведска академия на науките счита за достойни.

Традиционно имената на лауреатите стават ясни през есента, а самата церемония по награждаването им се състои на 10 декември - годишнината от смъртта на Алфред Нобел.

Ето и кои са българите, номинирани за Нобелова награда, според справката на "Фокус":

Държавникът Андрей Ляпчев е бил номиниран през 1910 година за Нобелова награда за мир от брата на Пенчо Славейков - Христо Славейков, по това време председател на Народното събрание. Предложението идва за успешни дипломатически преговори с Турция след обявяване на независимостта на България през 1908 година.

Кандидат е бил и големия български поет Пенчо Славейков, предложен от Алфред Йенсен през 1912 година, но преждевременната му смърт осуетява награждаването му, тъй като Нобеловите награди се връчват само на живи хора.

Патриархът на българската литература Иван Вазов е предложен за Нобелово награда от проф. Иван Шишманов - неговия най-добър приятел и изследовател, през 1916 година. Зад кандидатурата е отново и Алфред Йенсен, превел романа "Под игото" на шведски през 1895г. По това време бушува Първата световна война и кандидатурите не са много, но в крайна сметка наградата печелят двама шведи. Възможно е и кръгът около д-р Кръстьо Кръстев да е оказал влияние, тъй като са известни противници на Вазов и не биха се помирили с неговия избор (за това говори самият Иван Шишманов в своите спомени).

Един от кандидатите е малко известният в широките кръгове - Иван Грозев, поет, писател и драматург. Той е предложен двукратно - през 1928 и 1929г, от проф. Михаил Арнаудов, но не достига подиума в Стокхолм.

Големият наш писател Йордан Йовков, предложен от турски професор по литература - Сабри Смявушгил. По-късно турският литературовед изказва разочарование от пропадналия избор. Така или иначе Йовков не е бил номиниран, макар и опитите затова.

Елисавета Багряна е предлагана също няколко пъти за престижната награда - в годините 1943, 1944 и 1945, като неин застъпник е големият писател Артур Лундквист, член на Нобеловия комитет; отново безрезултатно, вероятно поради липса на подкрепа от тогавашната социалистическа държава.

Йордан Радичков е номиниран от проф. Боян Биолчев през 2001г. и надеждите са големи - българският писател е превеждан на много езици в различни страни. Но и той не достига до Стокхолм.

Антон Дончев е номиниран три пъти за своя роман "Време разделно", преведен на основните европейски езици, като през 2005г не му достига само един глас.

През 2017-та година Българската православна църква бе номинирана за втори път за Нобелова награда за мир заради спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Източник: Радио "Фокус"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега