Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ученичка от Швеция бе номинирана за Нобелова награда за мир

Ученичка от Швеция бе номинирана за Нобелова награда за мир

Ако спечели, Тънберг ще се окаже най-младият носител на приза.

Ученичка от Швеция бе номинирана за Нобелова награда за мир. Грета Тунберг получи признанието заради активната си позиция и участието си в международното движение за борба с климатичните промени. Номинираха я трима норвежки министри, предава ВВС.

Ако спечели, Тунберг ще се окаже най-младият носител на приза, подобрявайки своеобразния рекорд на Малала Юсуфзай, която получи наградата на 17-годишна възраст, заради борбата си за достъп на момичетата до образование в Пакистан.

Грета е едва на 16 години, но се смята за един от лидерите на международното движение срещу климатичните промени. Днес се очаква хиляди ученици по целия свят да излязат на протест под мотото "Петъци за бъдещето", иницииран от нея. В него ще се включат деца и младежи от над 100 страни.

Първата от серията демонстрации на Грета се състоя пред шведския парламент през август миналата година. Оттогава почти всеки петък тя отсъства от часовете, за да провежда своите протести и прояви. През декември изнася и реч пред ООН.

Кандидатите за Нобеловата награда за мир тази година са 301. 78 от тях са организации, а останалите 223 са личности. Имената им обаче по традиция остават тайна. Все пак авторите на одобрените кандидатури нерядко споделят за своите фаворити.

Миналата година сред номинираните бяха редица политици като лидерите на Северна и Южна Корея, както и премиерите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев. Говореше се дори за номинация на Доналд Тръмп.

В крайна сметка с приза бяха удостоени Денис Муквеге и Надя Мурад. Д-р Муквеге е гинеколог, който от години лекува жертвите на сексуално насилие в Демократична република Конго. Надя Мурад, от своя страна, кюрдската активистка от Ирак, която е била жертва на сексуално насилие. Още за тях прочетете тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега